Voorbeschouwing Verhalenavond: Levensgevaarlijke krantenwijk

LEEUWARDEN - Friesland is vrijdag 15 november in de ban van Verhalenavond. Op allerlei plekken zijn verhalen te beluisteren. In huiskamers, musea, bij verenigingen en bedrijven. Zeker in Leeuwarden. In onze krant lichten we elke maand een verhaal uit. Dit keer dat van Gusta Olivier-Vonk, verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog.

Gusta (90) vertelt op Verhalenavond vanuit haar huiskamer in de wijk Westeinde. Haar verhaal gaat over belevenissen tijdens haar kindertijd in oorlogsjaren. Daarvoor neemt ze luisteraars mee naar haar jeugd in Zwanenburg, een dorp onder de rook van Amsterdam.

Draai om haar oren van soldaat

Het was 1940 toen de eerste Duitse soldaten door de straten van Zwanenburg marcheerden. Opeens was daar een klein meisje dat boos op de soldaten af stormde. Ze spuugde voor ze neer. Gusta’s kameraadjes stonden perplex, en de Duitsers konden het vanzelfsprekend niet waarderen. Een draai om haar oren volgde.

De woede van de jonge Gusta was een reactie op de gruwelijke verhalen die ze hoorde van onderduikers bij het gezin in huis.

Illegale krantjes

Gusta bleef zich verzetten. Toen haar vader verzetskrantjes ging rondbrengen, ging Gusta mee. Met een klein meisje aan zijn zijde zou vader minder opvallen, zo was haar motivatie. Toen vader ermee ophield, ging Gusta alleen verder.

,,Het moest, vond ik. Mensen hadden recht op de waarheid. Het was altijd een angstige bezigheid, want als ik gepakt werd… Eenmaal heb ik werkelijk in doodsangst gezeten", aldus Gusta, die op Verhalenavond het hele verhaal vertelt.

15 november

Gusta vertelt haar verhaal, getiteld ‘Mevrouw’, twee keer tijdens Verhalenavond. Daarbij is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Per keer biedt haar woonkamer ruimte aan maximaal 15 luisteraars. Kijk voor Gusta’s adres op www.verhalenavond.nl.

Vertellers gezocht

Iedereen kan meedoen aan Verhalenavond, particulieren én organisaties. Aanmelden kan op www.verhalenavond.nl. Hier worden alle verhalen (letterlijk) in kaart gebracht, zodat het publiek op 15 november weet waar het naartoe kan.