LF2028 geeft met triënnales vervolg aan Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN - Meer dan zestig projecten, drie triënnales en ruimte voor regionale en internationale talentontwikkeling. Donderdag presenteerde Leeuwarden-Fryslân 2028 het programmaboek Generatie 2028 dat de Friese cultuur de komende jaren moet versterken. ,,En dat lukt als we ambitieus durven te zijn.”

Het programma is opgebouwd rond drie triënnales die plaatsvinden in 2022, 2025 en 2028. In deze jaren wordt groots uitgepakt, onder meer met blockbusters. Voor de periodes tussen deze jaren zijn ook plannen. ,,We willen in 2025 European Green Capital worden”, zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma. ,,En we zijn in de race voor UNESCO City of Literature.”

Bootsma: ,,Culturele Hoofdstad heeft Fryslân geleerd dat we niet alleen een provincie van Nederland zijn, maar ook een sterke, creatieve regio binnen Europa. Een regio die kunst inzet voor maatschappelijke verandering.”

Zakelijk leider Lieuwe Krol zegt: ,,Met dezelfde energie en ambities pakken we door. Samen met jonge cultuurmakers, op verrassende plekken en door bijzondere programmering.” En ook al is 2019 een brugjaar, het culturele seizoen in Fryslân is in volle gang en ontwikkelt zich volgens Bootsma en Krol sterk. Het artistieke veld in de provincie heeft zich volgens hen verenigd. Die samenwerking leidt tot een veelvoud aan evenementen op het gebied van (podium)kunsten, film en beeldende kunst.