Zomerexpositie Beurtvaart aan boord Stânfries X

LEEUWARDEN - De expositie over de historie van de beurtvaart aan boord van Stânfries X is deze zomer open voor publiek. Iedere woensdag en vrijdag van 17 juli tot en met 30 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur bent u welkom aan boord van de voormalige beurtvaarder in de zwaaikom aan de Wirdumerpoortsdwinger.

Dit jaar staat voor Stânfries X, het vlaggenschip van de Museumhaven, in het teken van de terugkeer van de beurtvaart. Dat was een vorm van scheepvaart waarbij volgens dienstregeling op een vast traject goederen en personen tegen vastgestelde tarieven werden vervoerd. De Friese beurtvaart dateert al van circa 1830, eerst met kleine, zeilende schepen zoals tjalken en later met grotere schepen zoals de stoombeurtvaartschepen van rederij Stânfries. Deze rederij had tot het eind van de vijftiger jaren haar hoofdkantoor aan Willemskade 6, waar nu FBA State staat. Stânfries X was een van de circa 25 schepen van de rederij.

De beurtvaart kende in Friesland een uitgekiend netwerk van verbindingen, waarbij de handel werd verdeeld vanuit de Beurs in Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden werd gevaren op vrijwel alle steden en dorpen in Friesland. De schepen van Rederij Stânfries onderhielden in Friesland onder meer een dienstregeling op Sneek, Bolsward, Joure, Franeker en Dokkum. En buiten de provincie onder meer op Groningen en Amsterdam. In dikke boekwerken was precies vastgelegd wat het vervoer van bijvoorbeeld graan, aardappelen, koeien of mensen op een bepaald traject kostte. 

Eerder dit jaar in maart maakte Stânfries X haar eerste vaart naar Bolsward in het kader van de traditionele opening van het vaarseizoen van de Noorderschippers. Deze zomer kunnen belangstellenden de expositie over de beurtvaart aan boord bekijken, waar onder andere de originele boeken liggen met prijzen en dienstregelingen. Deze nazomer staat de eerste beurtvaart met betalende passagiers en stukgoed gepland; binnenkort volgt daarover meer nieuws.

U bent vanaf woensdag 17 juli tot en met vrijdag 30 augustus iedere woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur welkom aan boord van Stânfries X in de zwaaikom aan de Wirdumerpoortsdwinger, tegenover de Beurs. De toegang is €1,- en kinderen onder de twaalf jaar hoeven slechts €0,50 te betalen. 

Kijk voor meer informatie op www.museumhavenleeuwarden.nl