Honderd jaar Rengersdag: topkaatsen en veel activiteiten

LEEUWARDEN - Kaatsliefhebbers kunnen zich op gaan maken voor een groots Rengersweekend op 19, 20 en 21 juli. Een eeuw Rengersdag wordt dan uitgebreid gevierd.

Mogelijk is het kaatsen niet bij iedereen bekend, maar wie eenmaal gegrepen is door deze prachtige balsport laat het kaatsen niet meer los. Kaatsen staat bol van tradities en is voor jong en oud een toegankelijke sport, waar krachtmetingen goed tot uiting komen. Technisch beter? Tactisch slimmer? Fysiek krachtiger? Of misschien is het juist de kracht dat gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan?

In Leeuwarden wordt het kaatsen in verenigingsverband al beoefend sinds 1902 bij LKC Sonnenborgh. Centraal in de Muziekwijk, op een unieke locatie, ligt het kaatsveld aan de Bachstraat 16.

Het organiseren van de Rengersdag is één van de tradities. Een klassieker die elke topkaatser graag op zijn erelijst wil hebben. De Rengersdag kwam in 1919 tot leven. In 1927 werd voor het eerst de koningsprijs, de zilveren wandelbal, uitgereikt. Dit is een wisselprijs die dus nooit definitief kan worden gewonnen. De Rengersdag bestaat dit jaar dus al een hele eeuw! Dat is honderd jaar traditie waar prachtige verhalen zijn ontstaan en grote winnaars hebben gezegevierd. Als bestuur kijkt LKC hier heel trots op terug. Maar men kijkt ook graag uit naar de komende honderd jaar.

,,Dat doen we mede door de jeugd een podium te geven en door vernieuwend te zijn. Waarbij we niet bang zijn een tikkeltje eigenwijsheid te tonen. Om dit jubileumjaar niet ongemerkt aan ons voorbij te laten gaan wordt het ‘Rengersweekend’ georganiseerd, met kaatsactiviteiten voor jong en oud. Op vrijdag is er een kaatsevenement voor scholen uit de buurt en in de namiddag staat de klassieker voor de categorie junioren op het programma. Op zaterdag wordt de 'Rengers open' verkaatst. Met de huidige en oud- leden van LKC, buurtgenoten en kaatsliefhebbers maken we er een prachtige kaatsdag van. Op zondag is de honderste editie van de Rengersdag voor de heren Hoofdklasse. Het gaat een prachtig spektakelstuk worden, waar je de krachtmetingen tussen de kaatstoppers kunt aanschouwen. Hierbij is er voor de jeugd een mogelijkheid om handtekeningen van de ‘kaatsmatadoren’ te verzamelen. Daarnaast gaan we deze dag experimenteren met een andere invulling van het scheidsrechter- en keurmeesterkorps. In goed overleg met de Koninklijke kaatsbond willen wij met deze verandering een stap in de goede richting zetten om het kaatsen in de toekomst te waarborgen. Deze feestelijke dag sluiten we af met live muziek van Rintje Kas", zo laat het bestuur van LKC weten.

De entree is voor het gehele Rengersweekend vrij.  Op alle dagen zijn er tal van activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website: lkcsonnenborgh.nl