'Aquasonic' nu wel op Explore the North

Vorig jaar moest de Deense groep Between Music verstek laten gaan op Explore the North wegens ziekte van een van de spelers. Dit jaar komt ze wel, met ‘Aquasonic’.

In november presenteren het winters stadsfestival Explore the North en De Harmonie samen de voorstelling van De Deense groep Between Music. Op 19 en 20 november komt de groep een opera spelen in grote watertanks. ,,Er is een stevige vloer nodig om deze tanks van 10.000 liter te kunnen dragen’’, vertelt Matthé Többen van Explore the North. De grote aquaria moeten ter plekke met water worden gevuld.

Technieken

De vijf muzikanten zingen en spelen onder water. Tien jaar werkten ze met wetenschappers, instrumentmakers en diepzeeduikers aan dit project. Ze ontwikkelden speciale instrumenten zoals de hydraulophone, cristallophone (glasorgel) en rotacorda en pasten andere technieken en materialen toe om onder water viool en klankschalen te kunnen inzetten. Ook wisten ze hun techniek om onder water te zingen te perfectioneren.

De voorstelling ging in 2016 in Rotterdam op de Operadagen in première en toert sindsdien wereldwijd. Woensdag is de kaartverkoop begonnen. Er zijn drie voorstellingen gepland: 19 november om 20.30 uur en 20 november om 15 en 20.30 uur.

www.betweenmusic.dk, explore-the-north.nl, harmonie.nl