Neushoorn en De Harmonie gaan samen vrouwenfestival opzetten

De Leeuwarder culturele podia Neushoorn en De Harmonie willen komend voorjaar een festival opzetten rond 'Women Of the World'. Het is een oefening in samenwerken.

De gemeente wil dat beide instituten aan het Ruiterskwartier naar elkaar toe groeien en stelde hiervoor eerder drie ton voor beschikbaar. Dit mag in de vorm van een concreet project, zolang het maar tot ,,kruisbestuiving, kennisdeling'' en een goede bedrijfsvoering leidt.

Neushoorn en De Harmonie kozen voor een gezamenlijk festival dat ,,vrouwelijke makers uit de popcultuur op een voetstuk plaatst, vrouwen die inspiratie, verandering, aanvulling of de knipoog brengen.'' Het publiek mag overigens ook uit mannen bestaan. De zalen van de schouwburg en het poppodium zijn er beide voor beschikbaar.

Het blijft niet alleen bij een festival. Volgens de projectomschrijving ,,vinden binnen dit thema in het seizoen 2019-2020 voorstellingen, concerten en happenings plaats. Het streven is om het merk WOW en het festival zo neer te zetten dat het zal roepen om een vervolg. Hier gaat iets gebeuren wat ertoe doet.''

De geraamde kosten van het festival bedragen 250.000 euro. Burgemeester en wethouders reageren positief op het plan. Ze denken dat beide podia er efficiënter van leren werken:. ,,Het plan is goed te verknopen aan bestaande en nieuwe programmering in de stad, zoals bijvoorbeeld Roze Zaterdag 2020.'' Eind dit jaar moet een onderzoek duidelijk maken of Neushoorn en De Harmonie op termijn helemaal kunnen fuseren.

De festivalplanners willen op basis van een 'WOW-factor' bepalen welke artiesten geschikt zijn. Deze vrouwen ,,kiezen hun eigen pad, zijn talentvol, zetten hun talent om in succes, zijn een rolmodel voor andere vrouwen, zijn inspirerend, zijn sterk, hebben een eigen mening die prikkelend-schurend en soms wat ongemakkelijk mag zijn, maar hebben altijd inhoud.''