Nuttig ‘sieraad’ voor de tuin

TYTSJERK - In steeds meer tuinen pronkt een regenton. Dit zou de komende jaren nog wel eens kunnen toenemen, nu zelfs de landelijke politiek pleit voor een regenton bij ieder huis. Jan ‘Ton’ Kuipers uit Tytsjerk verkoopt regentonnen bij wijze van hobby. Hij merkt dat mensen tegenwoordig anders kijken naar tonnen dan een aantal jaren geleden.

Lang geleden werden achternamen bedacht onder meer op basis van het werk dat iemand deed. Een kuiper maakte houten tonnen. Iemand met dat beroep, kon zich dus makkelijk de achternaam Kuiper(s) laten aanmeten. Mogelijk heeft Jan Kuipers een voorvader die dag in dag uit in een kuiperij werkte. En heel misschien heeft dat er wel toe geleid dat de houten ton eeuwen later een liefhebberij is van Jan. Zit het hem gewoon in de genen.

Tijdloos

,,Tien jaar geleden ben ik begonnen met het verkopen van eiken houten tonnen. Tonnen die in landen als Frankrijk, Spanje en Portugal eerst werden gebruikt om wijn in te laten rijpen.” Wanneer de wijn gerijpt is, komen er nieuwe tonnen voor nieuwe wijnen. De oude tonnen krijgen dankzij mensen als Jan een nieuw leven. Al is altijd goed te ruiken waarvoor de tonnen eerder voor dienden. ,,Mensen die hier komen voor een ton, vragen altijd: waar is de wijn? Het ruikt hier zo lekker! Het is een mooi product. Als je ziet hoe zo’n ton wordt gemaakt! Dat gebeurt grotendeels met de hand en geen ton is gelijk. En een ton is ook van alle tijden. Vroeger werden tonnen gebruikt om allerlei etenswaar, zoals kaas en melk, in te maken en in te bewaren. Je had tonnen in de middeleeuwen, en je hebt ze nog steeds. Dat vind ik bijzonder.”

Milieubewust

Voor de mensen die tegenwoordig zo’n ton kopen, is het vooral een cadeautje voor het oog. Jan, wars van kunststof, verkoopt uitsluitend houten tonnen. Hout doet altijd wat met een tuin. ,,Je kunt ervoor kiezen om zo’n ton in de beits te zetten, maar het hoeft niet. Doe je het niet, dan verandert de kleur wel, maar wel op een heel natuurlijke manier. Het is een sieraad voor de tuin.”

Jan merkt echter ook dat meer mensen belangstelling voor de ton krijgen vanwege het milieuvriendelijke karakter. Zeker na de zomer van 2018, met lange perioden van droogte, zijn veel mensen zich gaan realiseren dat water uit de kraan geen vanzelfsprekendheid is. ,,Een gemiddelde regenton kan 200 liter water opvangen. Met een flinke bui heb je die ton zo vol. En daarmee heb je genoeg water om de bloemen water te geven. Wij gebruiken regenwater voor onze planten die in potten staan, en voor onze ganzen, schapen en hond. Je kunt er zomaar 2000 tot 2500 liter water per jaar mee besparen.”

Enthousiast

Zijn enthousiasme voor de regenton is duidelijk merkbaar als Jan praat. In het dorp noemen ze hem ook al Jan Ton, of Jan Tontsje. Mensen uit heel het land, en soms zelfs daarbuiten, weten hem te vinden.,,Laatst vroeg iemand me zelfs of hij ook in een ton begraven wilde worden, omdat ik zo enthousiast over regentonnen vertelde.” Ze bedoelden het als grap, en hadden er vast niet op gerekend dat het antwoord ‘ja’ zou zijn. Jan lacht: ,,Een eiken ton van zeshonderd liter staat al klaar. Maar als het even kan, stel ik dat liever nog even uit!”

www.jan-tonnenhandel.nl