Doorloper | Projectgroep Slag & Vlag van muziekvereniging Takostu

STIENS - De Doorloper van deze week staat in het teken van Projectgroep Slag & Vlag van muziekvereniging Takostu uit Stiens. De Showband van Takostu behoort tot de topkorpsen van Nederland en is zowel in ons land als in het buitenland een veel gevraagde band bij taptoes, corso's en festivals.

Algemene informatie:
De Stiensers werden in 2017 op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade wereldkampioen Marsparade in de hoogste divisie. De bloeiende vereniging, die meer dan honderd leden telt, heeft naast de Showband een Kidskorps voor de jongste jeugd en een Jeugdband voor de al wat ‘oudere’ jeugd. Vanaf oktober 2019 wil Takostu een band toevoegen aan de vereniging: een Slag & Vlag band voor nieuwe leden met een verstandelijke beperking. De Slag & Vlag band van Takostu zal bestaan uit twee groepen. In de slagwerkgroep gaan de nieuwe leden van de vereniging samen muziek maken op trommels en ander slagwerk. In de vlaggengroep gaan de nieuwe leden van de vereniging met gebruik van vlaggen bewegen en dansen op muziek. 
Slag & Vlag is voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis en/of zelfstandig wonen of in een zorginstelling. Wie wil en kan meedoen, is welkom bij Slag & Vlag en is dus welkom om lid te worden van Takostu. Vanaf 2 oktober 2019 starten de lessen in Stiens en al op 3 juli aanstaande kan tijdens workshops kennis worden gemaakt met Slag & Vlag.

Wij zijn:
De projectgroep Slag & Vlag van Muziekvereniging Takostu uit Stiens. Samen zorgen wij er voor dat in oktober 2019 alle voorbereidingen zijn gedaan en alle zaken zijn geregeld die nodig zijn om te kunnen starten met de lessen van Takostu Slag & Vlag.

Onze betrokkenheid bij Takostu:  
Wij zijn op verschillende manieren betrokken geraakt bij Takostu. De zonen van Hendrik en Gerard zitten in de Jeugdband. Jente is maître van de Showband en Marianne is de moeder van Jente. Marianne heeft bovendien een dochter die graag als nieuw lid van de vereniging deel wil nemen aan Slag en Vlag. Daphne en Amber spelen bij de Showband. Cor is de vader van Daphne en Almar is voorzitter van de vereniging en als bestuurslid betrokken bij de projectgroep.

Wat ons als projectgroep bindt is:
Dat we er allemaal heel graag voor willen zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking lid kunnen worden van Takostu en daardoor net zo veel plezier kunnen hebben van het samen muziek maken en bewegen op muziek als alle andere leden van onze club.

We kunnen niet zonder:
Financiële steun van derden. Die steun is nodig om de eenmalige opstartkosten van Slag en Vlag te financieren.  Er zullen onder andere nieuwe instrumenten en vlaggen aangeschaft moeten worden. Het Leeuwarden Mienskipsfonds en de Boelstra Olivierstichting hebben al toegezegd ons hierbij te helpen, maar we hebben nog meer steun nodig.

Wij zijn tevreden als:
Op 3 juli veel mensen naar één van de twee workshops komen om kennis te maken met Slag & Vlag. Helemaal tevreden zijn we als veel van hen dit zo leuk vinden dat ze vanaf oktober lid willen worden van Takostu.

Het mooiste uitje dat we als projectgroep hebben ondernomen:
Ons bezoek aan de Slag & Vlag groep van Advendo in Sneek tijdens hun oefenavond. Daar raakten we er echt van overtuigd dat we in Stiens ook een Slag & Vlag band wilden oprichten.

De laatste keer dat we met elkaar goed gelachen hebben was:
Toen we de beperkingen die wij zelf hebben met elkaar bespraken. We kwamen er achter dat we allemaal een beperking hebben. Gelukkig kennen we inmiddels ook elkaars talenten goed.

Stiens is voor ons:
De thuisbasis van Takostu; de woonplaats van de meesten van ons en de plek waar we bij elkaar komen in ons clubgebouw.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan:
Zouden we er voor pleiten dat mensen met een verstandelijke beperking lid konden worden van alle verenigingen en in het bijzonder de muziekverenigingen in de gemeente Leeuwarden.

Als we in een ander land zouden moeten wonen, dan gingen we met zijn allen naar:
Een land waar muziekonderwijs en de muziekcultuur belangrijk wordt gevonden. Frankrijk is zo’n land. In het zuiden van Frankrijk zouden we het met elkaar best een poosje kunnen uithouden.

De persoon die wij voor een lintje willen nomineren is:
Jelle Roeper. Omdat Jelle onze projectgroep op fantastische en professionele wijze begeleidt. Jelle wordt hiertoe in staat gesteld door Philadelphia Zorg. De expertise en tijd die Jelle daardoor kan inbrengen is voor onze projectgroep en de doelgroep van Slag & Vlag een zeer waardevol cadeau.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
Oktober als de trainingsavonden van Takostu Slag & Vlag gaan starten. Daarna zijn we allemaal van plan om betrokken te blijven bij Slag & Vlag en ons er voor in te zetten dat Slag en Vlag een groot succes wordt.

Workshops om kennis te maken met Slag & Vlag:
Op 3 juli 2019 zijn in Stiens twee workshops waar mensen die het leuk lijkt om lid te worden van Takostu gratis en geheel vrijblijvend kennis kunnen maken met Slag en Vlag. De workshops worden gehouden in de vorm van proeflessen, starten om 18.45 uur en duren tot 19.45 uur. De Workshop Slag wordt gegeven in het clubgebouw van Takostu aan de  Truerderdyk 4H. De Workshop Vlag wordt, in verband met de benodigde plafondhoogte, gegeven in de gymzaal van Talant aan de  Ieleane 3. Kijk voor meer informatie op de website van Takostu: www.takostu.nl

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.