Leeuwarder slager zit na ludieke actie met strop van ruim 7000 gulden

LEEUWARDEN – Duizenden guldens zaten er het afgelopen weekend in de kassa van Kwaliteitsslagerij De Schrans. Een ludieke actie van de jubilerende slagerij om nog één keer met guldenbiljetten te kunnen betalen, was een groot succes. Meer dan 7000 gulden aan oude biljetten werden verzilverd voor vlees.

Inmiddels heeft de slager wel een domper om de oren gekregen. Het blijkt dat bedrijven geen guldenbiljetten meer bij de Nederlandsche Bank in mogen leveren. ,,Dat wist ik niet. Nu zit ik met een strop van ruim 7000 gulden. Er zijn wel muntenhandelaars die het geld over willen nemen, maar die bieden een habbekrats van de werkelijke waarde. Ook kan ik het op een veilingsite zetten, maar dan is het ook maar weer afwachten wat je voor dat oude geld aan euro’s terug krijgt. Balen, maar we zien wel hoe we dit gaan oplossen. Blij ben ik er niet mee, dat begrijp je wel. Zo’n mooie actie en dan zo’n afknapper. Maar één ding is zeker, ons 25-jarig bestaan zullen we niet gauw vergeten”, zegt Johannes Hoekstra, eigenaar van de slagerij.

Hoekstra heeft al mails gekregen van klanten en verzamelaars die de biljetten weer willen omruilen voor euro’s, zodat het verlies beperkt blijft. Maar daar zit hij nog niet op te wachten.