Leeuwarder Weekendtoernooi met enorm deelnemersveld

LEEUWARDEN - De achtste editie van het Leeuwarder Weekendtoernooi zit er op. Het weekend van 14, 15 en 16 juni bruiste het weer aan ‘het Kalverdijkje Noord’ waar de voetbalvereniging sc Leovardia gastheer was voor honderden voetballers en -sters. En die kwamen vanuit heel Nederland. Voor voetbal en meer…

Het Leeuwarder Weekendtoernooi werd voor het eerst georganiseerd door de voetbalvereniging Rood Geel (inmiddels opgegaan in sc Leovardia) en dat gebeurde in het kader van de viering van het negentigjarige jubileum van de voetbalvereniging Rood Geel. Anno 2019 zijn we acht jaar en ook acht toernooien verder en de achtste editie startte op vrijdagavond 14 juni. Dit gebeurde op een tamelijk unieke wijze want namens de organisatie werden alle bezoekende verenigingen tijdens de eerdere edities uitgenodigd om al op vrijdagavond te komen overnachten. Een uitnodiging waaraan maar heel beperkt gehoor werd gegeven tot aan deze achtste editie van het toernooi. Want niet eerder werden zoveel teams (vijftien in totaal) al op vrijdagavond ontvangen. 

En omdat er meer teams dan gebruikelijk al op vrijdagavond afreisden naar Leeuwarden was er dit jaar een penaltybokaal te winnen voor zowel de meisjes als de jongens. Dit terwijl bij eerdere edities de jongens en meisjes gezamenlijk nog streden om een prijs. 

Ieder team kon vijf speelsters dan wel spelers aanwijzen en bij de meisjes was het team uit Valthermond het meest succesvol. Gefaald vanaf elf meter werd er namelijk in het geheel niet. En die maximale score werd ook behaald door het team van de Buitenboy’s uit Almere die bij de jongens dan ook beslag legde op de penaltybokaal. In beide gevallen ging het om een bokaal die ook nog eens gevuld was met twintig consumptiemunten. Daarmee beleefde het achtste Leeuwarder Weekendtoernooi een unieke start en er was lange tijd de vrees dat het unieke karakter ook nog wel eens vorm zou kunnen worden gegeven via de (toch ook unieke) ineenstorting  van het tentenkamp – waarin wordt overnacht – aangezien de weersvoorspellingen niet echt hoopgevend waren. Draaiboeken kwamen dan ook uit de kast – ‘wat te doen bij noodweer’ – en de kantine werd ingericht voor ‘noodopvang’ maar het draaiboek kon zowel uit- als in de kast want er viel weliswaar de nodige regen, maar tot problemen leidde dat niet. 

En zo kon worden begonnen  aan de eerste speeldag die in 9.30 uur haar aanvangstijdstip kende. Vanaf dat moment begonnen de 48 deelnemende teams aan hun toernooi. Een groot aantal, maar niet het gehoopte recordaantal van 54 teams want in de week voorafgaand aan het toernooi zagen de organisatoren zich geconfronteerd met maar liefst zes afmeldende teams en dat betekende dat het programma hier en daar moest worden aangepast.

De eerste dag kende een regenachtige start maar gaandeweg de zaterdag knapte het weer – en daarmee ook het humeur – zienderogen op. Toernooidirecteur Willem ter Horst kon na afloop van die eerste dag dan ook alleen maar tevreden terugkijken: ,,De sfeer was geweldig en het was opmerkelijk hoe veel de deelnemers van elkaar weten te accepteren." Toch was er voor een enkeling wat persoonlijk leed als gevolg van blessures. Blessures die overigens ter plaatse konden worden behandeld en tot noodzakelijk ziekenhuis bezoek kwam het niet. 

Dag twee van het toernooi bracht alle deelnemers op zondag 16 juni opnieuw in actie. Dat gebeurde onder een stralend zonnetje en bij aangename temperaturen. En toen alle 168 wedstrijden waren verspeeld – en onder andere zo’n duizend hamburgers waren verorberd - kon om 15.30 uur worden begonnen aan de prijsuitreiking. Daarin was een succesje te vieren voor de thuisclub, want sc Leovardia J3-2 wist in haar poule beslag te leggen op de eerste plaats. 

Voor volgend jaar staat de negende editie van het Leeuwarder Weekendtoernooi op het programma en nog weer een jaar later wordt er met de tiende editie gejubileerd. ,,Daar denken we al wel over na”, aldus toernooidirecteur Willem ter Horst die zich realiseert dat de groeigrenzen van het toernooi bereikt zijn. Verdere groei zou betekenen dat ook een beroep zou moeten worden gedaan op de velden aan het Kalverdijkje Zuid (Nicator en Lions), maar voor ter Horst is dat geen optie: ,,We blijven hoe dan ook spelen op de eigen velden."