Doorloper | Fier Summerschool 2019

LEEUWARDEN - De Doorloper van deze week staat in het teken van Fier Summerschool. Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, organiseert deze zomerworkshops alweer voor de zesde keer.

Algemene informatie:
De meiden en jonge vrouwen van Fier kunnen dit jaar niet alleen bij Fier in Leeuwarden en Rotterdam educatieve, culturele en inspirerende workshops van vrijwilligers volgen, maar ook op verschillende inspirerende locaties.

Wat ons als team bindt is:
Een enorme passie om slachtoffers van geweld in afhankelijkheidssituaties te helpen een veilig en gelukkig leven op te bouwen. Ons aandeel daarin is een leuk, leerzaam en gevarieerd programma aan workshops neer te zetten voor de meiden om hun talenten te ontdekken.

We kunnen niet zonder:
Vrijwilligers die vanuit hun eigen passie leuke workshops geven aan de meiden, of bedrijven die hun deuren openen voor een inspirerend bezoek. Of het nou een organisatie als Accenture is die hun expertise leent aan de meiden in Rotterdam, of iemands oma met het perfecte taartrecept, wij hebben ze allemaal hard nodig.

We hebben helemaal niks met:
Zorg als bureaucratisch moeras, wij willen aanpakken.

Feestjes bouwen doen we als:
Als alle workshops erop zitten, bouwen wij een feestje voor alle vrijwilligers, om de Summerschool in stijl af te sluiten.

Het mooiste uitje dat we gaan ondernemen, is:
Een highlight in het programma is bijvoorbeeld de eerste dag. Op 22 Juli hebben we een groep die een workshop op locatie volgt bij kunstenares Claudy Jongstra, het ontwerpen van je droomhuis met Vredeman de Vries prijs winnares Nynke Rixt Jukema en een workshop van top advocate Famile Arslan. Dat is een dag waarop je baalt dat je als projectmedewerker niet bij alle workshops aanwezig kunt zijn. Ook is de Elfstedentocht 'Fier Summerschool: It Giet Oan' een goede kanshebber voor het leukste uitje ooit. We hopen onder andere te gaan fierljeppen, ook met meiden, jongens en vrouwen met een internationale afkomst.

De laatste keer dat we met elkaar goed gelachen hebben, dat was:
Iedereen werkt hard en serieus aan de Summerschool, maar zonder humor kan geen mens. Toen we voor de vrijwilligerswerving voor de Blooming Bakery workshops op een site van een top-patissier keken, vroeg de browser of wij ook cookies accepteerden. Dat is toch een momentje dat je moeilijk niet kan lachen.

En dat  we flink baalden:
Allereerst is ieder slachtoffer van mensenhandel er één te veel, de problematiek die zij meedragen is complex en omringd door gevoeligheden. Daarom zijn we  extra kritisch naar onszelf en de programmering van de Summerschool. Zo doen we specifiek onderzoek naar wat de meiden van vorige edities vonden. Als dan blijkt dat bij sommige workshops de feedback negatief was, dan baal je dat je dat niet eerder hebt aangevoeld. Toch is dat weer de basis voor structurele verbetering in de opzet en het programma.

Leeuwarden is voor ons:
Een mooie, veilige omgeving voor onze Veilige Veste. Ook biedt Leeuwarden met haar 'Mienskip' profilering en mentaliteit een goede basis om vanuit de gemeenschap de participatie van de meiden in hun omgeving naar een hoger plan te tillen.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan:
At iedereen in Leeuwarden elke dag een heerlijk stuk taart uit de Blooming Bakery.

Als Cambuur wint, dan:
Hopen wij dat Henk de Jong stiekem toch heel blij is, en met die goede energie een keertje een workshop komt verzorgen bij ons op de Veilige Veste.

We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
Allereerst onze meiden die zich over drempels heen tillen en vooruit kijken naar een mooie toekomst. Als we toch een voorbeeld moeten noemen bij de vrijwilligers: Famile Arslan. Een vrouw die vanuit eigen kracht zich heeft opgewerkt tot top-advocate, in Time magazine een van Europa’s meest toonaangevende moslimprofessionals wordt genoemd, en meteen met volledige overtuiging heeft aangegeven zowel in Leeuwarden als op onze locatie in Rotterdam workshops te willen verzorgen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook Foeke die BHV en veiligheidstrainingen geeft, en elk jaar vanuit vrijwel alle groepen lovende kritieken terugkrijgt. Eigenlijk verdient elke vrijwilliger die zich belangeloos inzet voor de Summerschool een lintje, zij voegen zoveel toe aan de belevingswerelden van de meiden.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
Geweld in afhankelijkheidssituaties de wereld uit is. We vermoeden dat we nog wel even werk zullen hebben.

Meedoen?
Wij zoeken voor deze editie nog steeds vrijwilligers. Iedereen is welkom, zolang je maar vanuit jouw persoonlijke passie de meiden mee kan nemen in jouw wereld.Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.fier.nl/summerschool.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.