Grote politieactie tegen criminele organisatie in Leeuwarden en Goutum

LEEUWARDEN - De politie deed op dinsdag in alle vroegte op vijftien locaties invallen in Leeuwarden en Goutum. De op uitgebreide schaal uitgevoerde actie leidde tot vier aanhoudingen.

De politie deed invallen in een coffeeshop, growshop en in woningen. Op die locaties werd gezocht naar geld en drugs, met behulp van gespecialiseerde zoekploegen van Defensie. Naast de 37-jarige hoofdverdachte zijn ook een 39-jarige vrouw en een 44-jarige en een 25-jarige man, allen uit Leeuwarden, aangehouden. De actie richt zich op het witwassen van geld dat verkregen is met criminele activiteiten.

De hoofverdachte, een 37-jarige man uit Leeuwarden, wordt ervan verdacht crimineel verkregen vermogen via diverse ondernemingen wit te wassen. Deze gelden werden vervolgens geïnvesteerd in verschillende panden voor verhuur in Leeuwarden. Hierbij nam de politie het een en ander in beslag:

De panden vertegenwoordigen een totale WOZ-waarde van meer dan 1 miljoen euro.

Grootschalige actie

Bij de acties waren ongeveer 170 mensen betrokken van meerdere organisaties. Naast rechercheurs en agenten gaat het om medewerkers van de FIOD en het Openbaar Ministerie. Ook het leger werd ingezet. Het gaat om mensen die zijn gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen en ondergrondse ruimten.

Ondermijnende acties moeten stoppen

Zulke activiteiten mogen niet langer doorgaan, vinden politie, OM en gemeente Leeuwarden. Cor Reijenga, teamchef Leeuwarden: ‘Als je niets doet, hou je het in stand. We kunnen het echter alleen aanpakken als we met verschillende partijen een vuist maken.’ Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, voegt hier aan toe: ‘Ondermijning loont niet. Het is soms een kwestie van lange adem, maar uiteindelijk weten we de daders te vinden.’

Bron: politie.nl