Achtste editie Leeuwarder Weekendtoernooi op komst

LEEUWARDEN - Het Leeuwarder Weekendtoernooi komt er weer aan. Dat is goed nieuws voor de deelnemers, maar ook voor de liefhebbers van mooi weer want alle eerdere edities van het toernooi werden gespeeld onder een stralende zon. Een traditie waarmee de organisatoren niet hopen te breken op 14, 15 en 16 juni.

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd door de voetbalvereniging Rood Geel (inmiddels opgegaan in sc Leovardia). Niet geheel toevallig droeg het toernooi bij de start nog de naam ‘tententoernooi’ en die betiteling past ook bij de achtste editie die op het programma staat. De deelnemende teams overnachten namelijk ook dit jaar in tenten en ook dat maakt dat de organisatoren niet graag breken met de gunstige klimatologische omstandigheden.

Groei
Nog altijd groeit het toernooi in omvang. Werden er vorig jaar nog 52 teams ontvangen; dit jaar zijn het er twee meer. Het gaat daarbij om teams – jongens en meisjes – in de leeftijdscategorieën onder 13 en onder 15. En die zijn afkomstig vanuit het hele land. Zo wordt dit jaar een aantal nieuwe teams ontvangen waaronder het gerenommeerde ‘Argon’ uit Mijdrecht. Moeite voor het werven van deelnemende teams hoeft toernooidirecteur Willem ter Horst amper te doen: ,,Ik krijg de aanmeldingen spontaan en ik denk dat dit vooral te maken heeft met het effect van mond-op-mondreclame.”

En helemaal onlogisch is dat niet want het Leeuwarder Weekendtoernooi geldt niet alleen als een van de grootste jeugdtoernooien van het Noorden van Nederland; het geldt ook als een van de leukste. En dat heeft te maken met de opzet. Het overnachten in tenten is bevorderend voor de sfeer en ook de opzet van het toernooi draagt bij aan de waardering die ieder jaar na afloop wordt uitgesproken. Een opzet die voorziet in het spelen van veel wedstrijden, maar ook een opzet die rekening houdt met de behoefte tot saamhorigheid. Onder de vrijwilligers die het toernooi mogelijk maken en onder de deelnemers die niet alleen een podium tot voetballen wordt geboden, maar ook een podium tot vermaak, want de zaterdagavond kent traditioneel een ‘verrassingsprogramma’ en dat zal tijdens de aankomende editie van het toernooi niet anders zijn.

Economische factor
Het Leeuwarder Weekendtoernooi voert een kleine duizend spelers en begeleiders naar Leeuwarden. En met hen in het kielzog reizen ook de nodige ouders, begeleiders en andere belangstellenden naar Leeuwarden die overnachten in hotels en andere overnachtingsvormen. Ook voor de Leeuwarder horeca geldt dat het toernooi niet ongemerkt voorbij zal gaan. En dat geldt al helemaal niet voor de ruim honderd vrijwilligers van sc Leovardia die het betreffende weekend in actie komen. Die gaan het druk krijgen en voor hen wacht weinig rust want een weekend later staat er alweer een nieuw toernooi op het programma. Het nationaal ambtenarenvoetbaltoernooi .

Maar eerst wacht dus het Leeuwarder weekendtoernooi. Meer informatie is op Facebook te vinden: www.facebook.com/scleovardiaweekendtoernooi