Meindert Talma: droogkloot, romanticus, voetbalfanaat

LEEUWARDEN - De voorstelling Je Denkt Dat Het Komt is een meeslepende audiovisuele trip waarin Meindert Talma, Nederlands Onbekendste Popster, je met zijn band meeneemt in een (film)verhaal over de vormende doorbraakjaren van een enigszins afwijkende Noordelijke outsidermuzikant en schrijver in de Nederlandse muziek- en schrijverswereld.

Droogkloot, romanticus, hemelbestormer, voetbalfanaat of damspel-aficionado: dat is Meindert Talma allemaal. Begin dit jaar kwam hij nog met een nieuw album, Balsturig, een album volledig gewijd aan voetbal. 

Sander Pleij van Vrij Nederland omschreef hem ooit als ‘Nederlands Onbekendste Popster’. Meindert Talma heeft die omschrijving als geuzennaam aangenomen en hem gebruikt als titel voor een cyclus romans mét cd waarin hij zijn opkomst als muzikant en schrijver laat zien. Kelderkoorts was het eerste deel. Deel twee, Je Denkt Dat Het Komt, beslaat de jaren 1997-2001, waarin Meindert na zijn debuutalbum Hondert Punten snel naam maakt als singer-songwriter en dat jaar meteen op Lowlands en Crossing Border speelt. Hoofdthema’s in de tragikomische cyclus zijn Meinderts brandende ambitie om vooruit te komen als muzikant, zijn (soms problematische) liefdesleven en familierompslomp.

Je Denkt Dat Het Komt, dat begin december 2017 uitkwam bij Excelsior Recordings en Uitgeverij Passage, is het tweede deel van Nederlands Onbekendste Popster, zijn autobiografische boekenreeks. Ondanks dat de geboren Fries al ruim twintig jaar bezig is met zijn carrière is hij nog niet bekend bij het grote publiek. ,,Ik ben blij dat Excelsior in mij zijn blijven geloven. Ik ben heel nuchter opgevoed. Dat neem ik nog steeds mee vanuit mijn opvoeding. Ik blijf dus doorgaan, ook al heb ik soms tegenslagen. Soms denk ik: shit ik heb een mooie cd gemaakt en toch krijg ik geen aandacht. Dat kan wel eens zuur zijn, maar ik geef de moed niet op.”

Vrijdag 21 juni is Meindert te zien in De Harmonie. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl