Elfsteden Roeimarathon in recordtijd

LEEUWARDEN - Het startschot voor de vele internationale roeiteams van de 34ste editie van de Elfsteden Roeimarathon klonk afgelopen vrijdag in De Prinsentuin vanaf Stânfries X. Zaterdag volgde de finish - na 210 kilometer - bij het clubhuis van LRV Wetterwille.

De roeiwedstrijd wordt al sinds 1984 door Leeuwarder Roeivereniging (LRV) Wetterwille uit Leeuwarden georganiseerd en trekt steeds weer deelnemers uit allerlei landen. Tijdens deze editie verschenen 107 teams aan de start, goed voor ruim 1150 roeiers. De teams werden weggeschoten door erelid Jan de Boer. Onder het deelnemersveld waren 22 buitenlandse teams en 20 studentenploegen. Uiteindelijk wisten 99 van de 107 gestarte ploegen binnen de gestelde tijd (24 uur) te finishen. Drie teams moesten de strijd voortijdig staken. 

Het mannenteam van het Groningse Gyas won de marathon in een supersnelle tijd van 16 uur en 52 minuten; Gyas haalde daarmee liefst zeven minuten af van het oude baanrecord dat sinds 2012 op 16:59 uur stond. Het Duitse Coll Runnings finishte, een kwartier later, als tweede. Bij de gemengde teams van mannen en vrouwen behaalde het team van Wetterwille de overwinning in 18 uur en 9 minuten. 

Bram Streefland, wedstrijdleider van de elfstedenroeimarathon, kijkt terug op een wederom geslaagd evenement: ,,Het mooie weer was daar natuurlijk ook debet aan. Maar opnieuw was het een erg sportief evenement met een relaxte sfeer en fraaie prestaties. Het weer en de goede voorbereiding van de teams leidden tot een baanrecord (16:52 uur, red.). Dat betekende dat na jaren de geldprijs, in de vorm van een cheque ter waarde van 900 euro, door Wetterwille en Roeiwerf Wiersma beschikbaar kon worden gesteld.”

Meer informatie vindt u op elfstedenroeimarathon.nl