Amadeus: de rebel, zijn muziek, zijn ondergang

LEEUWARDEN - Amadeus vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist aller tijden: Wolfgang Amadeus Mozart. Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september, in het nieuwe seizoen dus, is deze bijzondere voorstelling te zien in De Harmonie.

Wanneer Mozart als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God. 

Deze coproductie van Het Nationale Theater en OPERA2DAY wordt geregisseerd door Theu Boermans met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze grootse muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, veertig koorleden van het Leeuwarder operakoor Amadeus en een live orkest op het toneel in een spectaculair decor ontworpen door Bernhard Hammer, hij ontwierp ook het decor van Soldaat van Oranje. Niet de minste mensen werken dus mee aan Amadeus.

Mark Rietman speelt Salieri. ,,Als negentigjarige Salieri begin ik mijn verhaal. Op de valreep van het leven, dementerend en weggezakt in een rolstoel deel ik het geheim dat ik met me meedraag. Een bekentenis, over mijn rol bij de dood van Mozart. Hij, het wonderkind dat met de gave van God componeerde, iedereen verpletterde en ik, de middelmatige, gegrepen door obsessieve jaloezie. Sander Plukaard speelt Mozart. We hebben samen dirigeerlessen genomen, je wilt wel goed slaan tenslotte. Voor mij gingen de lessen minder ver, maar Sander dirigeert een flink aantal stukken. Ik verheug me op de Amadeus-tour die ons onder andere naar De Harmonie brengt.”

Kaarten voor Amadeus zijn al nu in de verkoop. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl