Zwemmer Domingo Kuipers de kleine grote man bij Orca

DRACHTEN - Orca zwemmer Domingo Kuipers eiste tijdens het tweede en laatste weekend om het Noordelijk kampioenschap zwemmen de meeste aandacht op.

Hoewel clubgenoten Dominique Sikkema, 50m schoolslag in een scherpe 29.19, en Silke Huisman 100m vrije slag in 57,86 een algemene titel wisten te behalen was het toch ‘de kleine man uit Workum’ die tot grootse prestaties in staat bleek. Maar liefst vijfmaal moest Kuipers naar het podium om de gouden medaille op te halen bij de jongens veertien jaar. Naast het goud op de 1500m vrij, 200 en 400m wisselslag, 50m vrije slag en 100m rugslag was er ook nog tweemaal zilver op de 200m vlinderslag en 200m vrije slag.

Ook Suze Kuipers uit Hurdegaryp kwam goed voor de dag. Soepel draaiend knalde ze op de 200m rugslag naar het goud in 2.29,00 voor clubgenote Huisman die met 2.31,38 het zilver opeiste.

De meest verrassende medaille was misschien nog wel voor de 4x200m vrije slag estafette van de Orca junioren. Als je snelste zwemster (Fleur Bos) vier dagen van te voren moet afhaken in verband met een gebroken duim door een ongelukje bij gym, is het niet zo vanzelfsprekend dat er nog even gepresteerd gaat worden. Celine Helder, Anna Rodenhuis, Nynke van der Zee en Amelie Wortel dachten daar echter heel anders over. Stuk voor stuk fors sneller zwemmend dan ooit kwam er een zilveren medaille uit het water in 10:38,00. ,,Een hele knappe prestatie”, was de korte, maar krachtige conclusie van Orca trainer Jelmer Postma die volgend jaar een stapje terug doet wat training geven betreft.