OBS de Pionier wint versierde Himmelwike-prullenbak

LEEUWARDEN - De Himmelwike, een week in het voorjaar waarbij basisscholen in heel Fryslân bijdragen aan het opruimen van zwerfafval, staat elk jaar tevens in het teken van een prijsvraag voor basisscholen.

Dit jaar was de prijsvraag het bedenken van een motivatie waarom je als school een versierde prullenbak wil hebben. Met een motivatie gericht op het verminderen van de ‘plastic soep’ in de oceanen is OBS De Pionier uiteindelijk tot winnaar verkozen. Op woensdag 22 mei overhandigde de gemeente de bijzondere prullenbak aan de school.

De prullenbak is beschikbaar gesteld door de gemeente en woningbouwvereniging Elkien en op toepasselijke wijze versierd door graffitikunstenaar Klaas Lageweg. In de klassen van De Pionier is het effect dat plastic op de wereld heeft al een veelbesproken thema. Tevens heeft De Pionier een kinderraad, die al volop bezig was met het thema afval. Omdat er nog steeds regelmatig zwerfafval op het schoolplein te vinden is, besloot de kinderraad in overleg met de directeur van de school dat er een prullenbak moest komen. De prijsvraag was daarbij een uitgelezen kans om deze prullenbak te realiseren.

De Himmelwike is een jaarlijks terugkerende schoonmaakactie. Basisscholen in heel Fryslân zetten zich een week lang in om zwerfaval te verminderen en kinderen bewust te maken van zwerfaval en de gevolgen ervan. De Himmelwike 2019, die van 28 maart tot 5 april plaatsvond, was een succes door het record aantal scholen en kinderen dat dit jaar meedeed. In totaal hebben zo’n 3.300 kinderen meegewerkt aan het opruimen van zwerfafval.