Gunstig weer op dag van Europese verkiezingen

Regio - Het is donderdag grote delen van de dag prima weer om te stemmen. Mensen in het noorden van het land, die lopend of op de fiets willen gaan, kunnen het beste in de ochtend stemmen. In de loop van de middag en in de avond is daar kans op een lichte bui. De stembureaus zijn donderdag in het algemeen open van 7:30 tot 21:00 uur.

In de ochtend is het overal droog en op de meeste plaatsen vrij zonnig. De temperatuur ligt om 7:30 uur rond 11 graden en aan het einde van de ochtend is het circa 16 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

In de middag is het aanvankelijk nog vrij zonnig, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe. Ook ontstaan landinwaarts stapelwolken. De maximumtemperatuur varieert van 16 graden vlak aan zee tot lokaal 23 graden in het zuiden en zuidoosten. De wind draait van zuidwest naar west en is zwak tot matig. 

Aan het einde van de middag en in de avond is vooral in de noordelijke delen van het land kans op een lichte bui. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur daalt geleidelijk en ligt tijdens het laatste uur dat je kan stemmen tussen 12 graden op de Wadden en 17 in het zuidoosten.

Weer beïnvloed opkomst nauwelijks 
Statistisch gezien is er geen verband tussen het weer en de opkomst bij de Europese verkiezingen. Andere factoren dan het weer hebben waarschijnlijk een veel grotere invloed op het opkomstpercentage. Opvallend: bij de Provinciale Statenverkiezingen is wel een klein verband zichtbaar tussen het weer en de opkomst.

Dit artikel online: nieuws.weeronline.nl/21-5-2019-gunstig-weer-op-dag-van-europese-verkiezingen