SC Cambuur verliest tweeluik met De Graafschap na nederlaag op Vijverberg

DOETINCHEM - SC Cambuur is er niet in geslaagd om de laatste ronde van de play-offs om promotie te behalen. Op de Vijverberg kregen de Leeuwarders woensdagavond met 2-0 klop van de thuisclub.

Afgelopen zondag werd de heenwedstrijd tegen De Superboeren op 1-1 afgesloten en dus zijn de geel-blauwen uitgeschakeld in de strijd om een eredivisieticket.

Wedstrijdverloop

De Graafschap nam vanaf de aftrap - zoals mocht worden verwacht - het initiatief. Xavier Mous kende in de openingsfase geen probleem met een doelpoging van Bahoui, maar moest kort daarop wel even flink strekken na een schot in de linkerbenedenhoek van Youssef El Jebli. In de 24ste minuut drukten de Superboeren het veldoverwicht dik verdiend uit in de score. Uit een vrije trap van El Jebli kopte Charlison Benschop loeihard raak: 1-0. Drie minuten later kreeg Nigel Robertha dé kans op de gelijkmaker op aangeven van Robbin Maulun. De aanvaller knikte de bal echter tegen de lat. In de 35ste minuut kopte Matthew Steenvoorden krap aan naast. Vijf minuten voor de pauze maakte Robbert Schilder uit een vrije trap van El Jebli hands in de eigen '16'. Arbiter Mulder kende de thuisclub een strafschop toe. Vervolgens haalde Benschop vanaf elf meter de trekker over: 2-0.

Cambuur hervatte het duel met één wijziging: Kevin van Kippersluis verving Andrjes Ciganiks.

Van Kipperlsuis liet in de vijftigste minuut opzichtig na de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen, door nota bene vanuit de doelmond voorlangs te schieten. De toon was daarmee wél in positieve zin gezet, want waar de manschappen van trainer Hake in de eerste helft geen schim (lees: slappe hap) waren van de ploeg in de heenwedstrijd, speelde men nu ineens - mede gedwongen door de achterstand - met veel durf. De Leeuwarders voerden de druk steeds meer op; Bertrams, de goalie van de thuisclub, werd dan ook regelmatig aan het werk gezet. De Graafschap kwam er alleen nog in de omschakeling uit. Vanuit een counter in de 71ste minuut doemde Leeroy Owusu alleen op voor Mous, die laatste voorkwam - middels een geweldige reflex - de 3-0. Voorts bleef Cambuur aandringen, maar dat leidde niet tot de zo gewenste doelpunten en dus viel daarmee het doek in de play-offs. 

Reactie Xavier Mous - met afstand de beste van het veld - na afloop: ,,Het vuur van de vorige duels was er niet. Dit is frustrerend, ik sta hier flink te balen. We hadden de finale moeten halen. Hier speel je het hele seizoen voor. Dit is onbegrijpelijk. Tweede helft was dan wel iets beter, maar toen gaven we ook nog teveel weg."

Reactie René Hake: ,,Klote, want er overheerst het gevoel dat er meer in had gezeten. Het ontbrak aan het maken van een goal. We stonden naïef te verdedigen. De nauwkeurigheid misten we om De Graafschap het vuur na aan de schenen te leggen. We gaan er terecht uit."

Vraag aan Hake waarom hij het totaal anders zag dan Mous: ,,Ik kan waarschijnlijk wat beter relativeren na afloop."

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Van Koesveld, Steenvoorden, Sambissa, Jansen ('67 Conraad), Schilder, Maulun, Kallon, Robertha, Ciganiks ('46 Van Kippersluis)

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Benschop ('24), 2-0 Benschop ('41/penalty)

Scheidsrechter Mulder gaf geel aan El Jebli, Matusiwa, Serrarens, Bertrams, Vet (De Graafschap) en Schilder, Steenvoorden, Van Koesveld (SC Cambuur).