Cambuur vecht zich in halve finale play-offs om promotie naar gelijkspel tegen De Graafschap

LEEUWARDEN - SC Cambuur mag na zondagavond nog altijd hoop houden op de derde ronde (finales) van de play-offs om promotie naar de eredivisie. De Leeuwarders peurden er in ondertal een zwaar bevochten 1-1 uit tegen de Superboeren uit Doetinchem.

Het tweeluik wordt aanstaande woensdagavond op De Vijverberg voltooid. 

Wedstrijdverloop

Het bezoekende De Graafschap was rond de vijfde minuut tweemaal binnen een halve minuut dichtbij de openingstreffer. Furdjel Narsingh doemde op voor Xavier Mous, waar de goalie redde ten koste van een corner. Voorts keerde Mous ook nog een kopbal van Javier Vet uit de daaropvolgende spelhervatting. In de beginfase drong Cambuur regelmatig aan, maar dat leidde niet tot grote kansen. Op het kwartier veerden velen juichend op toen Robertha de bal achter Nigel Bertrams in het net schoot. Het feest ging niet door wegens buitenspel. Voorts hadden de Leeuwarders het betere van het spel, maar namen de Superboeren in de 33ste minuut de leiding. Narsingh werd door El Jebli weggestoken en verschalkte Mous met een stift: 0-1. Amper twee minuten daarna repareerde Robin Maulun de schade. De middenvelder plaatste de bal - na prima voorbereidend werk van Nigel Robertha - buiten bereik van Nigel Bertrams in de rechterbenedenhoek: 1-1. Op slag van rust wurmde Azor Matusiwa zich met kunst en vliegwerk door de Leeuwarder defensie, kwam daarbij oog in oog met Mous te staan, maar zag zijn inzet tegen de benen van de sluitpost gaan. Het duel bleef derhalve in evenwicht bij het ingaan van de pauze. 

Cambuur begon ongewijzigd aan de tweede helft.

De wedstrijd was amper twee minuten hervat toen Emmanuel Mbende wegens een - vermeende - schop tegen Fabian Serrarens met rood door arbiter Jeroen Manschot van het veld werd gestuurd. Het leidde tot veel discussie, maar de VAR ging mee in de zware beslissing. Vijf minuten later ontsnapten de geel-blauwen aan een hernieuwde achterstand. Nabil Bahoui vond de wederom sterk keepende Mous op zijn weg. Datzelfde overkwam ook El Jebli kort daarop. In de 58ste minuut legde Sai van Wermeskerken de bal panklaar op het hoofd van Robertha, die op zijn beurt echter recht in de handen van Bertrams knikte. Op het uur legde Manschot de bal op de stip - na ingrijpen VAR - wegens hands van Issa Kallon. Het publiek was furieus en gooide het een en ander op het veld. Manschot staakte daarna het spel enkele minuten. Serrarens mocht in de 65ste minuut dan toch aanleggen vanaf elf meter; Xavier Mous keerde de penalty! Het gaf de Leeuwarders een adrenalinekick, want er werd extra energie gevonden en in de 68ste minuut kon Bertrams met veel moeite maar net voorkomen dat Robertha de 2-1 op het scorebord zette. In de 74ste minuut ging De Graafschap andermaal door het oog van de naald toen Steenvoorden net niet lekker bij de bal kon na een vrije trap van Maulun. Aan de andere kant van het veld onderscheidde Mous zich nog een aantal keren met prima safes waardoor er niks meer veranderde aan de 1-1 stand. Het eindsignaal werd met gejuich begroet; Cambuur mocht de morele winnaar worden genoemd. De manschappen van René Hake zijn met het gelijke spel zeker niet op voorhand kansloos op de Vijverberg. 

Reacties na afloop

René Hake: ,,Enerverend duel. We hadden al snel op achterstand kunnen staan. Daarna het initiatief genomen. We waren dreigend, maar het laatste zetje ontbrak. We komen uit een eigen ingooi zuur op achterstand. Vervolgens maken we snel de 1-1: een goede goal. De rode kaart was absoluut onterecht, ik kan dat zeggen omdat ik de beelden heb gezien. Het zette de wedstrijd wel op zijn kop. De penalty was zwaar, maar ja, je kunt hem geven. We gaan met een goed gevoel naar De Vijverberg."

Henk de Jong: ,,Voor de neutrale kijker een heel leuke pot. Voor ons ging de wedstrijd waarschijnlijk prettiger dan voor Cambuur. Penalty missen we; dat deed het publiek dus goed! Tegen tien man hadden we moeite het zelf te doen. 1-1 bij Cambuur is prima, woensdag weer een mooie pot."

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Steenvoorden, Sambissa, Jansen, Schilder, Maulun, Kallon, Robertha, Ciganiks

Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (1-1)

Scoreverloop: 0-1 Narsingh ('33), 1-1 Maulun ('35)

Scheidsrechter manschot gaf geel aan Steenvoorden (SC Cambuur) en direct rood aan Mbende (SC Cambuur)

Bijzonderheid: Mous stopt penalty Serrarens ('65)

Aantal toeschouwers: 8542