Mevrouw P.J. Romkema-Weerman honderd jaar

LEEUWARDEN - Mevrouw P.J. Romkema-Weerman, woonachtig te Leeuwarden, werd vrijdag 17 mei honderd jaar. Burgemeester F. Crone kwam langs om haar te feliciteren.

Petronella, Jacoba Romkema-Weerman (roepnaam Nelly) is op 17 mei 1919 geboren te Utrecht.

De vader van mevrouw Romkema-Weerman had een baan bij de spoorwegen en vanwege dit werk kreeg hij vaak een andere standplaats toegewezen. Zodoende kwam het gezin Weerman voor de oorlog in Huizum terecht. Naast haar vader en moeder had mevrouw Romkema-Weerman nog drie zussen en een broer.

Al vroeg kreeg zij verkering met Wijnand Johannes Romkema, die zij ontmoette op de school naast de Pniël kerk in Huizum. In 1939 trouwden ze en begonnen een winkel en installatiebureau vanuit de Sint Jansstraat. Via de Paulus Potterstraat (in de oorlogsjaren) verhuisde het bedrijf naar de Ferdinand Bolstraat. Het echtpaar kreeg drie zonen, acht kleinkinderen (waarvan een overleden) en elf achterkleinkinderen. De man van mevrouw Romkema-Weerman is op 66 jarige leeftijd overleden.

De muziek nam een prominente plaats in in het leven van mevrouw Romkema-Weerman. Ze kreeg destijds zangles van Van Heerewaarden en heeft vervolgens meer dan veertig jaar gezongen in het kerkkoor van Pniël. Ook heeft ze gezongen in een ouderenkoor van Leeuwarden-Huizum, een kleinkunstkoor en het koor van Aldlânstate. Nadat zij problemen met het lopen kreeg verhuisde zij via Bornia Herne naar Abbingahiem. Ze is dan wel honderd jaar oud, maar nog behoorlijk jong van geest.