FC-studenten werken met Global Land aan duurzame wereld

LEEUWARDEN - Met een kleine honderd workshops, presentaties, activiteiten en meer zetten studenten van het Friesland College op vrijdag 24 mei van 10.30 tot 14.30 uur in Leeuwarden de zeventien Global Goals van de Verenigde Naties in de schijnwerpers.

Van schoon water tot het belang van gezonde bijen en van goed onderwijs tot vrouwenrechten, van alles komt voorbij in festival Global Land op de campus aan de Julianalaan 99. Het doel: werken aan een betere en duurzame wereld. Het motto: niet alleen kijken en luisteren, maar vooral ook doen…

Hoe kunnen we denken aan een prettige wereld voor iedereen, als we elkaar niet willen kennen en begroeten? FC-student Jamy experimenteerde met vriendelijk gedrag in ‘Zeg eens HOI’ en gaat tijdens Global Land verder met zijn onderzoek. Anderen maakten onder meer Global Games, werkten aan gezonde voeding, bedachten een informatieve Trashrun en doken in de cybercrime, want dat gaat over een veilige samenleving.
Samita Shastri strikte Halinka Augustin, Europacoördinator Wereldvrouwenorganisatie, en Micaela Morera uit Argentinië voor een stevige bijeenkomst over Global Goal 5, dat gaat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het past allemaal binnen Global Land. De Global Goals waarin de Verenigde Naties vastlegden welke doelen belangrijk zijn in de weg naar een betere wereld in 2030, bestrijken immers een breed terrein. Het Friesland College omarmt deze wereldwijde waarden in het koersplan Waar Leren Werkt.

Haalbare doelen
Hoe vertalen we die grote waarden naar haalbare doelen voor onszelf en de organisatie? De studenten van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) namen deze boodschap ter harte en stortten zich op het organiseren van Global Land, dat steeds groter werd en naast studenten en medewerkers zeker ook interessant is voor iedereen met interesse voor duurzaamheid en de strijd voor een betere wereld. In Global Land komen voorbeelden voorbij van activiteiten in het Friesland College, maar ook van buiten de school met activiteiten en presentaties over een duurzame wereld. Zo geeft Omrin workshops, zijn er fitnesstests, verantwoorde hapjes en presentaties van onder meer Wetsus en van lector Arjen Strijkstra (Van Hall) over biodiversiteit en bijen. Die beestjes komen ook ruim aan de orde bij imker Theo Poortinga, die zijn bijenvolk op de campus presenteert.