LOOP Leeuwarden: Feest aan de Finish

LEEUWARDEN - Duizenden deelnemers vliegen aankomend weekend door de straten. LOOP Leeuwarden staat weer voor de deur! Na maanden voorbereiding moet het op 19 mei gebeuren voor de hardlopers, halve marathonlopers, teams en kinderen.

Na de finish is het ontladen geblazen op het Zaailand, waar Stichting Friese Kracht de programmering van het feestplein verzorgt, onder de naam Feest Finish! 

Mustafa Boutzamar is programmaleider bij Gebouw Z en blikt vooruit op een bruisende dag vol activiteiten. ,,Vanuit de samenwerkende partijen van Friese Kracht voorzien we dit jaar niet alleen de horeca op het Zaailand. Samen met Smart Camels en de horecazaken rond het plein maken we er de hele dag een feest van, een mooie aanvulling op LOOP Leeuwarden.” Op het Zaailand is van alles te beleven, voor zowel deelnemers als supporters. 

,,Er is voor iedereen iets te doen. Voor de kinderen is er een schiettent. We programmeren livemuziek van blaasorkesten en brassbands, richten speciale fotoplekken in en zetten een aantal foodtrucks neer. Daar smul je van lekkere churros, gezonde smoothies of een goede pasta. Alle lopers die meedoen hebben een enorme prestatie geleverd. Op het plein kunnen ze dat vieren met een welverdiend biertje, vers fruit of een hap eten naar smaak.”

De lopers werken al maandenlang toe naar 19 mei, dus verdienen ze ook een warm onthaal. ,,Het is zonde als er na de finish niks te beleven is. Loop Leeuwarden moet hét hardloop evenement van Friesland worden. De Feest Finish willen we brengen tot een feest zoals we dat kennen van de Elfstedentocht. Niet alleen een feest voor de lopers maar een feest voor iedereen.” Mustafa geeft aan dat ze ook al verder kijken dan 2019. ,,We willen het hele jaar door een programma draaien in samenwerking met Stichting Gezonde Stad Leeuwarden. Door (hardloop)clinics te geven, activiteiten op gebied van gezondheid, alles in aanloop naar LOOP Leeuwarden. Door het vieren van de gezondheid komt het plein dan echt tot leven.”

Gezondheid staat sowieso hoog in het vaandel. Stichting Friese Kracht, een collectief van maatschappelijk betrokken ondernemers sponsort de Feest Finish met als doel een maatschappelijke bijdrage leveren. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de opbrengst aangewend om een innovatieve long app en benodige sensoren beschikbaar te stellen om de kwaliteit van leven voor mensen met copd in de Friese hoofdstad te verhogen. ,,Lucht is niet voor iedereen vanzelfsprekend, de Loop Leeuwarden en de Feest Finish zijn bij uitstek activiteiten om specifiek aandacht te vragen en iets extra's te doen voor mensen voor wie lucht niet vanzelfsprekend is."

Tot slot een laatste tip van de organisatie: blijf goed drinken tijdens de loop. En mocht je ze nodig hebben: er staan EHBO’ers van het Rode Kruis klaar bij verzorgingsposten en rond de finish. Het wordt lekker loopweer en je kan je nog inschrijven: op zaterdag 18 mei tussen 10.00 en 14.00 uur in Grand Café Z. Kijk voor meer informatie op www.loopleeuwarden.frl en www.feestfinish.nl