Bijeenkomst Lokaal FNV Leeuwarden

LEEUWARDEN - Lokaal FNV Leeuwarden houdt op 20 mei om 20.00 uur in het Vakbondshuis (Jacob Catsplein 1) een bijeenkomst voor leden en belangstellenden over eerlijke regels die broodnodig zijn voor AOW en pensioen.

Het begint in de berichten over AOW en pensioen door te dringen dat de huidige verhoging van de AOW en pensioenleeftijd niet eerlijk zijn. Dat is een stap de goede richting op.

De toename van gezonde levensjaren is niet de maat die gehanteerd wordt voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Mensen die lichamelijke arbeid doen zijn de sigaar. Zij werken langer (beginnen op jongere leeftijd), leven korter en zij leven korter gezond. Dat moet eerlijker. Wat ook niet eerlijk is dat twee keer de AOW-leeftijd extra verhoogd is waardoor mensen de eindstreep van het pensioen verplaatst zagen worden. Overigens dreigt opnieuw dat tijdens het spel de regels wijzigen. Het kabinet wil het gelijke premiepercentage (doorsneepremie) afschaffen. Het kabinet weigert het nadeel dat mensen vanaf 45 jaar daardoor oplopen, te compenseren. Een nadeel dat op 60 tot 100 miljard wordt berekend door het CBS. De pensioenfondsen zijn in tien jaar bijna verdubbeld qua vermogen. In tegenstelling tot wat vaak klakkeloos wordt beweerd, nemen de pensioenreserves niet af maar toe. Desalniettemin mag er niet geïndexeerd worden van de overheid. 

De gezamenlijke vakbonden strijden tegen de oneerlijkheid in AOW en pensioen. Op 29 mei worden er weer demonstraties en acties gehouden. In aanloop naar deze demonstraties zijn er bijeenkomsten voor leden en belangstellende. De bijeenkomst is op 20 mei 2019 om 20.00 uur in het Vakbondshuis, Jacob Catsplein 1, 8913 CS Leeuwarden. Daar zal voormalig FNV bestuurder Anne van Dijk uitleg geven over wat er fout is aan AOW en pensioen en hoe de bonden dat willen verbeteren.