Leeuwarder band Hilbrandt schept fictieve wereld in nieuwe voorstelling op Explore the North 2019

LEEUWARDEN - De Leeuwarder synthrockband Hilbrandt presenteert in november de première van hun nieuwe voorstelling Ravijn op Explore the North. De voorstelling is gebaseerd op (de problematiek rondom en alternatieven van) de hedendaagse consumptie- en entertainmentmaatschappij.

Bezoekers worden onderdeel van een futuristische kerkdienst vol beukende synthrock. Ravijn is het geselecteerde project naar aanleiding van de open call die Popfabryk en Explore the North vorig jaar uitzetten voor Friese makers in de popcultuur. Eerder werd al bevestigd dat het wereldberoemde Russische kunstcollectief Pussy Riot in november naar Explore the North komt.

Futuristische kerkdienst met beukende synthrock laat publiek stilstaan
Bezoekers van Explore the North worden in de voorstelling Ravijn meegenomen in een futuristische kerkdienst vol beukende synthrock en een snerpend zanggeluid met autotune. In een fictieve religie wordt publiek aangemoedigd om stil te blijven staan, pauze te nemen en afstand te nemen van de krachten die hen ’s nachts wakker houden. Soms lijkt er in deze wereld nog maar één ding te tellen: harder gaan. Bezoekers worden meegenomen het ravijn in, om daar de stem te horen, hun helm af te zetten, te transformeren en, uiteindelijk, stil te staan.

“In een wereld die alleen maar harder wil, is ergens Het Ravijn.” - Hilbrandt

De voorstelling beoogt op een theatrale, poëtische wijze het publiek te laten stilstaan bij de effecten van al te grote ambities, prestatiedruk, de seksualisering van (social) media en gezondheidsproblematiek als burn-out, slaaptekorten en depressie. In plaats van louter de uitdagingen van de hedendaagse consumptie- en entertainmentmaatschappij te observeren en benoemen, geeft Hilbrandt ook een alternatief in de vorm van het Ravijn.

 

Over Hilbrandt
Hilbrandt is een synthrockband uit Leeuwarden met een bijzondere inhoudelijke boodschap en unieke theatrale aanpak. De groep laat de luisteraar met een mix van beukende, dansbare synthrock, snerpende autotune en troostende odes verlossen van hun ambities en genezen van het wakker liggen.

Open call voor Friese makers in de popcultuur
Het plan van Hilbrandt werd geselecteerd uit een aantal ingezonden plannen naar aanleiding van de open call van Popfabryk en Explore the North. Zij slaan de handen ineen bij het stimuleren en realiseren van nieuwe Friese producties op het vlak van de popcultuur. Ravijn wordt samen met Popfabryk en Explore the North gerealiseerd en geprogrammeerd op de zevende editie van Explore the North. Voorgaande jaren werden onder andere plannen van Meindert Talma en Natasha Taylor geselecteerd en uitgewerkt tot premières op Explore the North.

De toekomst tegemoet met hoop en positiviteit
Tijdens het festival Explore the North 2019 treedt het publiek het Grote Onbekende – de toekomst, de ander – tegemoet met hoop en positiviteit. Het festivalprogramma legt dit jaar de focus op artiesten die idealen nastreven en fantaseren over nieuwe werelden. Artiesten die de barricaden niet schuwen en hun plek op deze wereld durven in te nemen, waarvan Hilbrandt een perfect voorbeeld vormt.

Voordelige festivalkaarten zevende editie nu verkrijgbaar
De allereerste, extra voordelige festivaltickets voor het festival op 22, 23 en 24 november zijn inmiddels verkrijgbaar op explore-the-north.nl. Bezoekers verzekeren zichzelf met deze deze Allervroegste Vogel tickets met een fikse korting op een driedaagse reis vol verhalen, muziek en meer. Eerder maakte de organisatie al bekend dat De Stadskas in november terugkomt naar het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Popfabryk
De Popfabryk is het productiehuis voor popcultuur in Fryslân. De organisatie ontwikkelt, produceert en distribueert nieuwe uitingen van popcultuur. Popcultuur is niet alleen muziek, maar beweegt zich binnen het rijke palet van alle kunstdisciplines, het is in de praktijk vaak discipline overschrijdend. Verbreding en verdieping van de popcultuur is daarom een belangrijk uitgangspunt voor de Popfabryk, waarbij gezocht wordt naar interactie tussen verschillende kunstdisciplines.

Over Explore the North
Explore the North is een winters stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor muziek, literatuur, theater, beeldende kunst en meer. Op het festival komt lokaal talent samen met (inter)nationale toppers. Voor de zevende editie is naast Hilbrandt ook het wereldberoemde Russische kunstcollectief Pussy Riot bevestigd. De komende maanden wordt nog veel meer programma bekendgemaakt. 
 
Als productiehuis geeft Explore the North (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Explore the North slaat de handen ineen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid. Daarnaast geeft Explore the North - als legacy van Lân fan taal en LF2018 - voor de lange termijn een impuls aan het kunstklimaat in Friesland.