Blaze met Tim Knol, Djurre de Haan, Gerrit Breteler en Peter Bruinsma

LEEUWARDEN - Slieker Film staat op donderdag 16 mei in het teken van de Texas Outlaw-muziekbeweging met de vertoning van de film Blaze. De film gaat over het leven van outlaw Blaze Foley, een van de sleutelfiguren uit deze muziekstroming.

Tim Knol en Djurre de Haan (awkward i) leiden de film in met Blaze’s muziek en verhalen over Blaze. Zijn beste vriend was de illustere singer-songwriter Townes Van Zandt (in de film gespeeld door Bob Dylan’s gitarist Charlie Sexton). Townes-kenner Peter Bruinsma vertelt over Van Zandt’s concerten in Leeuwarden en troubadour Gerrit Breteler speelt enkele in het Fries vertaalde Townes Van Zandt- nummers.

Blaze Foley
De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw-muziekbeweging van de jaren zeventig en tachtig. Hij overleed te jong als onbekende muzikant, maar niet zonder country-artiesten als Willie Nelson en Merle Haggard te hebben geïnspireerd. De film volgt de zanger in verschillende fases van zijn leven: zijn relatie met Sybil Rosen, de impact van zijn nummers en zijn tragische overlijden op 39-jarige leeftijd. Een liefdevol eerbetoon van regisseur Ethan Hawke aan een haast vergeten countryheld.

Tim Knol en Djurre de Haan
De Nederlandse Americana-artiesten en -liefhebbers Tim Knol en Djurre de Haan (awkward i), Townes-kenner Peter Bruinsma en de Friestalige Townes-vertolker Gerrit Breteler zijn uitgenodigd om een inleidend programma te maken. Tim en Djurre spelen liedjes van Blaze Foley, vertellen verhalen, en leggen uit wat de man zo’n legende maakt.

Townes van Zandt in het Fries
Zanger Gerrit Breteler zal werk van Townes Van Zandt in de Friese taal laten horen. Breteler, tevens actief als schilder en schrijver, vertolkte twee in het Fries vertaalde Van Zandt-songs op de in 2007 verschenen mini-cd ‘Nothin’ niks-neat-niks’. Deze bevat verder nummers van Townes in het Gronings en in het Drents. De liedjes die Gerrit voor zijn rekening nam zijn ‘St. Jan de doarmer’ (‘St. John the gambler’) en ‘Sjong en flean’ (‘To live’s to fly’).

Leven op een portie Leeuwarder bitterballen
Peter Bruinsma vertelt over Townes Van Zandt, vriend en collega van singer-songwriter Blaze Foley, en over popconcertorganisatie De Ooievaar. Tussen 1982 en 2000 haalde deze stichting honderden bands en solisten uit binnen- en buitenland naar Leeuwarden. Zo stond de bij leven al legendarische Texaanse troubadour Van Zandt tweemaal op een Leeuwarder podium: in 1990 in Muziekcafé De Brouwershoeck en in 1992 in Theater Romein. Peter Bruinsma schreef een artikel over zijn ontmoetingen met de getroubleerde singer-songwriter onder de titel Townes Van Zandt: leven op een portie Leeuwarder bitterballen. Ook dit verhaal komt tijdens deze avond aan de orde.

Kijk voor kaarten en meer informatie op www.sliekerfilm.nl