Warmlopen voor LOOP Leeuwarden

LEEUWARDEN - Leeuwarden loopt zich warm voor LOOP Leeuwarden op 19 mei. In deze cruciale fase van de voorbereiding worden misschien wel de meeste meters gemaakt. Maar hoe sta je straks optimaal aan de start? We vroegen looptrainer Donald Koster om tips en wonnen materiaal-advies in bij Gerrit Jan van Intersport Luxen.

Stok achter de deur

Donald Koster is looptrainer bij Loopgroep Leeuwarden en daarnaast actief als Start to Runtrainer van de Atletiekunie, met groepen beginnende lopers. “Het lopen in een groep zorgt voor gezellige trainingen. Daarnaast is het ook een goede stok achter de deur. In zeven weken worden de lopers klaargestoomd voor een run van 3 kilometer.” In de eerste training start je met enkele minuten hardlopen, langzaam wordt opgebouwd naar langer hardlopen: uiteindelijk dus 3 kilometer achter elkaar. “Daarnaast besteden we veel aandacht aan looptechniek en krijgen de lopers tips over hardloopschoenen, kleding, voeding enzovoorts”

Goed blijven drinken

Loopplezier staat voorop, ook tijdens LOOP Leeuwarden. Maar wat kan je doen om goed voorbereid aan de start te verschijnen op 19 mei? “In de laatste week is het belangrijk om veel te drinken, goed te eten en veel rust te nemen. Loop in die week niet te veel maar zorg dat je uitgerust aan de start staat". Ontbijt niet te zwaar op de dag zelf en kleed je tijdens de wedstrijd niet te warm, je moet niet overhit raken. “Laat je na de start niet meeslepen in het tempo van de mensen om je heen maar zoek direct je eigen tempo. En maak gebruik van alle waterpunten: je hebt wellicht het idee dat je daarmee tijd verliest maar aan het eind van de wedstrijd win je daar juist tijd mee.”

Drukte in de winkel

De LOOP komt snel dichterbij, dus wordt het drukker in de winkel van Gerrit Jan Faber. “We zien zowel nieuwe klanten die voor het eerst hardloopschoenen halen als marathon- en ultralopers. Iedereen heeft weer iets anders nodig - we helpen elke klant met dezelfde passie.” Zo kiezen beginnende lopers voor een stabiele schoen en weten ervaren lopers vaak exact wat ze nodig hebben.

Advies op maat

Bij de aankoop van elke nieuwe schoen is één ding altijd essentieel: laat je voeten goed doormeten. “We werken bij Intersport Luxen vanuit de voet van de klant. Daarbij houden we rekening met de manier van lopen, leeftijd, gewicht, stand van de benen en voeten. Zo kunnen we zien of er wel of geen ondersteuning nodig is.” Het belangrijkste is dat de klant met een advies op maat de deur uitstapt bij de specialisten van Intersport Luxen. “Want de beste schoen is lang niet altijd het duurste.”

Na-inschrijving voor de LOOP is mogelijk op zaterdag 18 mei. www.loopleeuwarden.frl.