Winnend Cambuur nu zeker van nacompetitie

LEEUWARDEN - - SC Cambuur is zeker van de play-offs. De ploeg van René Hake won vrijdagavond met 4-1 van MVV. Cambuur speelde het grootste deel van de wedstrijd met een mannetje meer door een rode kaart voor MVV’er Lavalée na acht minuten. Robin Maulun was met twee rake penalty’s en een treffer in blessuretijd de man in bonus. De geel-blauwen staan negende en zijn, met nog één competitiewedstrijd te gaan, zeker van de nacompetitie. .

De wedstrijd was lange tijd matig, maar daar maalden de ruim 7.000 toeschouwers niet om. Het zat de Leeuwarders namelijk wel mee. Scheidsrechter Martens oordeelde streng toen hij een duw van Lavalée in de rug van de doorgebroken Kallon met rood bestrafte. Robbert Schilder schoot de toegekende vrije trap vervolgens een meter naast.

De aanwezigheid van Henk de Jong, volgend seizoen weer de hoofdtrainer in Leeuwarden, inspireerde de thuisploeg in de eerste helft niet. Het spel was matig, geslaagde aanvallen schaars. De benutte strafschoppen en het wegsturen van Lavalée waren de enige noemenswaardige feiten die tot vreugde leidden.

Opvallend was ook de aanvankelijke leegte in het uitvak dat pas na een halfuur voetballen een beetje voller werd: de MVV-supportersbus arriveerde na een reis van vijf uren veel te laat. Op het moment van aankomst leidde Cambuur met 1-0 en was MVV nog maar met z’n tienen. De Limburgers moesten in de blessuretijd van de eerste helft een nieuwe domper verwerken toen Maulun zijn en Cambuurs tweede strafschop benutte.

Na rust schakelde Cambuur een tandje bij. In de jacht op doelpunten – het saldo kan nog van belang zijn als Cambuur zesde wil worden (en dan is de ploeg de eerste ronde van de play-offs vrij) – was het nota bene Robbert Schilder die het goede voorbeeld gaf.

Vanaf 25 meter knalde de aanvoerder geweldig binnen. De poeier met links was pas zijn eerste (!) goal in het shirt van Cambuur. Waar het publiek rekende op een heerlijke apotheose zorgde een eigen doelpunt van Mbende (60.) onverwacht voor veel stress.

Cambuur weifelde ineens en het povere MVV kreeg zowaar kansen. MVV-spits Van den Hurk trof zelfs de paal (83.). Toen uitblinker Maulun twee minuten in de extra tijd de 4-1 binnenschoot, was de wedstrijd uiteraard gespeeld en kon iedereen, het handjevol getrouwen uit Maastricht niet meegerekend, opgelucht naar huis.

Opstelling Cambuur

Mous, Sai, Steenvoorden, Mbende, Sambissa (60. Bangura), Jansen (79. Calor), Schilder, Kallon, Maulun, Ciganiks en Robertha.

Karakteristieken

Uitslag: 4-1 (2-0)

Scoreverloop: 25. 1-0 Malun (pen.); 45+2 2-0 Malun (pen.); 55. 3-0 Schilder; 60. 3-1 Mbende (e.d.); 92. 4-1 Maulun.

Scheidsrechter Martens gaf geel aan Steenvoorden (SC Cambuur) en Schroijen, Deom, Koopmans (MVV). Lavalée (MVV) kreeg de rode kaart (8.).

Aantal toeschouwers: 7.121

.