FVC viert 100-jarig bestaan

LEEUWARDEN - - De Friesche Voetbal Club (FVC) bestaat op 4 mei 100 jaar. Dit wordt op 11 mei gevierd met een reünie, een fototentoonstelling, een jubileumboek en een feestavond. Op 1 en 2 juni volgt nog een groot jeugdtoernooi.

Op 4 mei 1919 is in het prieeltje van de Prinsentuin de voetbalvereniging Vitesse opgericht. Later is die naam veranderd in FVC. Of de zeven oprichters zich inderdaad voor ogen stelden een echte voetbalvereniging in het leven te roepen is niet bekend, maar wel is bekend dat FVC vanaf die tijd een geweldige inbreng in het Leeuwarder voetbalwereldje heeft gehad.

De zeven oprichters, te weten Piet de Vries, Piet van der Haak, Sip Algera, Harm van Brug, Bauke de Vries, Herke Meijer en Willem IJbema, hebben zich zeker niet kunnen voorstellen dat in 1947 FVC een ledental van 985 zou hebben. Ook hebben zij destijds niet geweten dat de oprichtingsdatum 4 mei enkele decennia later een hele andere lading kreeg.

FVC voetbalde in de loop der jaren op zeven verschillende locaties. Het eerste terrein waar werd gevoetbald was het "Soldatenland" aan de Harlingertrekweg, vervolgens verhuisde de club naar een terrein aan de Nieuwlandsweg om vervolgens naar de Sportlaan te verhuizen.

Schapenkeutels

Hierna kreeg de vereniging een terrein aan de Borniastraat toegewezen (waar tegenwoordig het MCL is gevestigd). Aan de Borniastraat graasden vele schapen. Voorafgaand aan de wedstrijden moesten de velden eerst van de schapenkeutels ontdaan worden. Voorwaar geen prettig karwei.

Van 1968-1981 was het "sportcomplex Nijlân" en van 1981-2009 "Sportpark de Hemrik" de thuishaven van de club. De Hemrik was toendertijd een enorme vooruitgang. Het hoofdveld was voorzien van een beregeningsinstallatie, FVC kon beschikken over vier speelvelden, een trainingsveld ter grootte van een voetbalveld en een zeer grote en goede kleedgelegenheid.

Halverwege het seizoen 2009/2010 verhuisde FVC naar het schitterende Sportcomplex Wiarda, aan de zuidkant van Leeuwarden tussen de nieuwbouwwijken Zuiderburen, de Zuidlanden en het dorp Goutum.

Kampioenschappen

In haar 100 jarig bestaan heeft FVC sportief zowel hoogte- als dieptepunten gekend. Degradaties werden gelukkig afgewisseld met diverse kampioenschappen. Misschien wel het grootste hoogtepunt was de 2e plaats in de hoofdklasse in 1992. De hoofdklasse was destijds het hoogste amateurniveau in Nederland. Tegenwoordig is FVC een stabiele factor in de 1e klasse en beschikt over een bloeiende jeugdafdeling.

Zoals gezegd wordt het jubileum op 11 mei as. uitgebreid gevierd. Om 16.00 uur start de reünie die om 20.00 uur overgaat in een feestavond met live muziek van Stageline. Tijdens de reünie is er een fototentoonstelling met meer dan 750 foto’s die opgesteld staan in de sporthal van Wiarda. Deze tentoonstelling is ook geopend voor ouders en andere belangstellenden. De foto’s zijn tijdens de expositie te koop. De opbrengst gaat naar de Stichting Evi. Een stichting die zich inzet om ouders van ernstig zieke kinderen Zorgeloos te laten zorgen.

De organisatie heeft er alles aan gedaan om alle (oud) leden uit te nodigen. Toch is er kans dat niet iedereen bereikt is. Opgeven voor de reünie of feestavond kan nog steeds via reunie@frieschevoetbalclub.nl. Meer informatie staat op de site van FVC op facebookpagina FVC 100 jaar.

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan verschijnt er een jubileumboek. Belangstellenden kunnen dit bestellen via de site van FVC : www.frieschevoetbalclub.nl.