Zomerse omstandigheden ideaal bij babyboom AquaZoo

LEEUWARDEN - Het voorjaar is altijd een heel bijzondere periode voor AquaZoo. De dierentuin staat ook momenteel - en zeker met de huidige temperaturen - weer flink in het teken van nieuw leven.

De natuur ontwaakt. Het park wordt iedere dag groener en allerlei jong spul steekt de kop op.

De Afrikaanse- en Humboldt-pinguïns zitten volop te broeden. Datzelfde geldt voor de emoes. De zorg voor het ei of de eieren is bij emoes speciaal voor de man welteverstaan. De taken zijn bij deze grote loopvogel (1.5 tot 2m in lengte) dus keurig verdeeld. Bij de ringstaartmaki's zijn meerdere jongen geboren, die zich in het lentezonnetje in de bescherming van hun moeder of een tante graag laten zien. De vader bemoeit zich totaal niet met de verzorging van een jonge maki. Deze taak laat hij over aan de moeder en de tantes van het jong. Bij de wallaby's is een jong gesignaleerd dat zich soms even toont aan het publiek. De gordeldieren en Azara Agouti's hebben ook al voor meerdere nakomelingen gezorgd.

Nieuwe volière: grootste van Noord-Nederland
De afgelopen periode is heel hard gewerkt om AquaZoo klaar te maken voor de meivakantie. Er is flink wat gesnoeid, gebaggerd, er zijn nieuwe bomen en planten geplaatst, de roeibootjes liggen weer in het water, en de terassen staan weer klaar. De facilitaire dienst heeft in eigen beheer een enorme volière gebouwd. ,,Een echte AquaZoo-volière, met veel water en veel ruimte voor de vogels in een natuurlijke setting", aldus Gerben Plutschouw van de facitaire dienst. Het was een hele klus, maar het resultaat mag er zijn. De volière meet 1500 meter in omtrek en is daarmee de grootste van Noord-Nederland. In de volière verblijven onder andere kroeskoppelikanen, aalscholvers, Europese kwakken, kleine zilverreigers en zeldzame witvleugelboseenden.

Ook in de komende maanden gaat nog veel gebeuren. Het hoofdgebouw krijgt een grote schilderbeurt, er komt een nieuwe speeltuin bij de beachclub en diverse dierverblijven met achterstallig onderhoud worden opgeknapt. Bovendien komt er binnenkort een nieuwe diersoort in AquaZoo. Welke dat is wordt nog even geheim gehouden. Uiteraard houden wij u op de hoogte.