Franekers krijgen tot 2 jaar cel voor overval op pizzabezorger Wergea

LEEUWARDEN/FRANEKER – Een 21-jarige inwoner van Franeker die op 14 november vorig jaar in Wergea een pizzabezorger heeft overvallen, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot twee jaar cel.

Bij een 19-jarige mededader paste de rechtbank op advies van de reclassering en een psycholoog het jeugdstrafrecht toe. Hij kreeg 112 dagen jeugddetentie – gelijk aan het voorarrest – plus 350 dagen voorwaardelijk. De overval werd samen met twee anderen gepleegd.

Wilde achtervolging

De overvallers hadden pizza’s besteld. Op een afgelegen plek werd de bezorger onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen de autosleutels af te staan. Twee overvallers (beiden uit Franeker en destijds 16 en 17 jaar oud) gingen er vervolgens vandoor met de auto van de pizzabezorger. Na een wilde achtervolging werd het duo in Heerenveen aangehouden. Op een industrieterrein botste de auto tegen een hek.

Pollitie lost schoten

Toen het tweetal de benen nam, loste de politie enkele schoten. Een van de twee, inmiddels 18 jaar, werd eind februari veroordeeld tot een werkstraf en een onvoorwaardelijke jeugddetentie. Het was overvallers te doen om de auto, daarmee wilden ze nieuwe strafbare feiten plegen.

Porsche van oom

Ze hebben zich ook schuldig gemaakt aan een tweetal inbraken bij Telecomwinkels. Ook hadden ze ingebroken in de loods van de oom van een van de verdachten, met de bedoeling een Porsche te stelen. De 21-jarige weigerde mee te werken mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. De andere verdachte werkte wel mee.

Hij komt volgens de deskundigen op emotioneel gebied jonger over dan zijn kalenderleeftijd. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar.

Hij krijgt woonbegeleiding en hij volgt momenteel een opleiding. Daar moet hij van de rechtbank mee doorgaan. De rechtbank wees een schadevergoeding toe aan de oom: hij krijgt bijna 2900 euro. De pizzabezorger kreeg 1000 euro smartengeld toegewezen.