Marten Winters ontvangt Pommerantenpries 2019

LEEUWARDEN - De Pommeranten Pries 2019 van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd is dit jaar toegekend aan Marten Winters, beeldend kunstenaar.

Met zijn community art projecten, zoals het Schip de Lading en 8ste Dag weet hij mensen uit de stad en ver daarbuiten aan zich te binden. Hij ziet kans anderen te laten meewerken aan ‘onmogelijke’ projecten en hiermee vele mensen in beroering te brengen. Het zijn allemaal projecten met de stad Leeuwarden als podium.

Het onmogelijke waarmaken
Marten bouwde samen met ruim drieduizend Friezen twee jaar lang aan een schip van papier-maché dat in september 2011 vanaf de Blokhuispoort naar de stadsgracht bij de Noorderbrug werd vervoerd. Het proces, het bouwen van het schip was een belangrijk deel van het project. Een schoolvoorbeeld van community art, met medewerking van onder andere een grote groep met afstand tot de arbeidsmarkt. Het proces, de weg, was heel belangrijk, maar het project vroeg wel om een soort apotheose: ‘het schip moest blijven drijven!’. Het schip bleef drijven en dat was een fantastische climax die door duizenden mensen werd gadegeslagen.

Ik steek het vuurtje aan
Door het schip werd de in Heerenveen geboren Marten nog meer aan Leeuwarden gebonden. Eerder al was hij betrokken bij VHDG (Voorheen de Gemeente) en organiseerde hij filmvoorstellingen op allerlei locaties, onder andere de drive-in films in De Zuidlanden.

Culturele Hoofdstad kwam in beeld. Het project de 8ste Dag kreeg een plek in het bidbook. Ook bij dit project was het proces het doel: een idee, iets in beweging zetten, mensen uitnodigen mee te doen, laten zien dat met gezamenlijke inspanning veel te bereiken is. In het geval van de 8ste Dag was de stad Leeuwarden het podium en waren de aanwezigen de acteurs. ,,Het is een andere manier van kijken”, zegt Marten Winters. ,,Ik steek een vuurtje aan!”

Ja juh, nee jonge. Ja jonge, nee juh
In 2018 verschenen op diverse gebouwen op prominente plekken in de stad prikkelende teksten. Met het project Sichtberens, laat Marten samen met ontwerper Aad van Altena op een speelse en beeldende manier meertaligheid zien. Op het Wilhelminaplein in het Liwwadders 'Ja jonge, nee juh. Ja juh, nee Jonge'. Op en bij de Blokhuispoort Yn sicht en op de Nieuwstad Yn it hert. Ook hier is de stad weer het podium.

De Pommeranten Pries
De Pommeranten Pries is woensdagavond 17 april uitgereikt als onderdeel van de ledenvergadering van Aed Levwerd die plaats vond in de Kanselarij in Leeuwarden. De Pommeranten Pries is bedoeld voor personen en instellingen die in Leeuwarden op cultureel of historisch gebied een belangrijke rol hebben gespeeld. De prijs bestaat uit een gouden Pommeranten speld en een oorkonde. De jury van de Pommeranten Pries bestaat uit Piet Meerdink, Walter Kromhout en Silvana Fancel.