SC Cambuur boekt belangrijke thuiszege op FC Den Bosch

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft maandagmiddag goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de play-offs. De Leeuwarders waren in eigen stadion met 2-0 te sterk voor de Blue White Dragons.

Dankzij de driepunter stijgen de geel-blauwen van de twaalfde naar de achtste plaats.

Wedstrijdverloop

De aanvang van het duel was weinig enerverend. Beide teams slaagden er lange tijd niet in om tot een fatsoenlijke aanval te komen. In de 21ste stichtten de Bosschenaren het eerste echte gevaar; Matthew Steenvoorden belette met een sliding dat Rauno Sappinen alleen voor doelman Xavier Mous kwam te staan.

Voorsprong

Na ruim een half uur spelen leverde de eerste mogelijkheid van de Leeuwarders meteen een doelpunt op. Andrejs Ciganiks - door Sai van Wermeskerken weggestoken - zette voor en na een overstapje van Robin Maulun haalde Robbert Schilder de trekker over, waarna de bal het laatst werd beroerd door Leo Vaïsänen: 1-0 (eigen goal dus).

Dubbel averij op slag van rust

Sam Hendriks (waarschijnlijk een zware blessure) moest worden vervangen door Nigel Robertha. Kevin van Kippersluis liep tegen een gele kaart aan (zijn vijfde van het seizoen) en is derhalve geschorst tegen MVV aanstaande vrijdag.

2-0 uit corner

Na ruim een uur spelen verdubbelden de geel-blauwen de marge. Uit een door Maulun genomen corner kopte Steenvoorden snoeihard binnen: 2-0.

Maulun mist penalty

David Sambissa werd in de 74ste minuut in de vijandelijke '16' gevloerd door Kevin Felida; Christiaan Bax, de arbiter van dienst, legde de bal op de stip. Voorts stonden Maulun en Van Kippersluis te discussiëren over wie de penalty moest nemen. Maulun legde uiteindelijk aan vanaf elf meter en miste omdat zijn inzet te slap was en keeper Van der Steen de goede hoek koos.

Beltrame mist penalty 

Tien minuten voor tijd kreeg ook FC Den Bosch een penalty (na overtreding Mbende). Stefano Beltrame kreeg de bal niet voorbij Xavier Mous, die - net als zijn collega Van der Steen - de goede hoek had uitgekozen. Het bleef derhalve bij 2-0 en daarmee pakten de manschappen van trainer René Hake drie zeer kostbare punten in de strijd om een plaats in de play-offs. 

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder ('83 Schindler), Mbende, Sambissa, Jansen ('62 Kallon), Maulun, Ciganiks, Hendriks ('45 Robertha), Van Kippersluis

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Vaïsänen ('34, eigen goal), 2-0 Steenvoorden ('62)

Bijzonderheden: Van der Steen keert penalty Maulun ('74), Mous keert penalty Beltrame ('80)

Scheidsrechter Christiaan Bax gaf geel aan Van Kippersluis, Mbende (SC Cambuur) en Velkov, Felida, Vermeij (FC Den Bosch).

Aantal toeschouwers: 7375

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbers1970mooifut