Opening watersportseizoen Grou zonnig en druk bezocht

GROU - Het watersportseizoen in Grou werd het afgelopen weekend geopend. De openingshandeling werd geheel volgens de traditie verricht door de nieuwe Sylkeninginne en haar hofdame.

De rol van Sylkeninginne wordt dit jaar ingevuld door Janne Heida, die Fenna Jansen als hofdame naast zich weet (meer over de Sylkeninginne en de hofdame op pagina 21). Aansluitend op de openingsspeech werd door de Sylkeninginne, haar hofdame en wethouder Hein de Haan de nieuwe PETflag van de Dokkumer Vlaggencentrale gehesen. De opening van het watersportseizoen was daarmee een feit. De dames van Lady’s Hardware gaven daarna op tonnen en vaten een knallend optreden.

Zaterdag begon, met enigszins lage temperaturen, met het Skipkesilen. Een prachtig gezicht met die skipkes op het water. Even later werd aan het begin van Grou, bij de rotonde het kunstwerk 'Foar de Wyn' geopend. Het kunstwerk geeft een voor de wind varende zeilboot weer. Vervolgens ging de Grouster Kustsuteltocht van start. De enthousiaste deelenemers moesten vanuit hun zeilboot diverse opdrachten uitvoeren. Het waaide vrij hard dus het was een spektakel langs de Grouster kust! Tevens vond Boot Grou plaats. Bijna dertig Grouster watersport ondernemers hadden hun deuren geopend voor de vele bezoekers. Via een pendeldienst (zowel over land als over water) kon men bij de diverse bedrijven een kijkje nemen. Het feest in Grou ging tot in de late uurtjes door in de horeca.

Door de kou werd de SUP Tour & Lunch afgelast. Deze wordt verplaatst naar een moment later in het seizoen. In de loop van de dag steeg de temperatuur en was het gezellig druk op de braderie en de voorjaarskermis. Ook de terrassen liepen lekker vol.

Zondagmiddag stond een flink aantal toeschouwers met gezonde spanning op de Kade. Daar ging namelijk de tweede editie van de Duckrace van start. De vele gele badeendjes, die in de weken voorafgaand aan het evenement verkocht waren door de diverse Grouster ondernemers, streden om de eerste plek. Al die badeendjes in het water zorgden voor een prachtig schouwspel.

Even een rondje meevaren op de Markol of meeroeien in de roeisloep was natuurlijk ook heerlijk met het prachtige weer. Vanuit de musea en het Dorpsarchief waren er veel dingen te zien en te doen over het Grou van vroeger. Het hele weekend waren de Sylkeninginne en hofdame uiteraard aanwezig om de acitviteiten te bezoeken. De organisatie kijkt terug op een geslaagd weekend in zonnig Grou.

Fotograaf Humphrey Paap schoot meerdere sfeerbeelden tijdens de Duckrace.