Plezier met hoofdletter P bij Friesland Bokaal

LEEUWARDEN - ,,Nee hè, fluit jij ons weer?’’, zegt een speler van SO-Sneek tegen een van de scheidsrechters van de Friesland Bokaal van stichting Spelend Sporten, die zaterdag voor de 33ste keer op het programma stond in het Kalverdijkje.

Het lijkt een onaardige opmerking voor een zeer vriendschappelijk en vrolijk zaalvoetbaltoernooi, maar al snel blijkt dat het niet zo is bedoeld. ,,Jij hebt zo’n irritant fluitje, haha’’, voegt de Sneker voetballer er snel aan toe. 

Het tekent de sfeer tijdens het toernooi, sinds jaar en dag georganiseerd door Spelend Sporten, met steun van Fonds Gehandicaptensport en de Dirk Kuyt Foundation. Van die laatste stichting komt ook nog een vertegenwoordiger langs en ook hij constateert met Rotterdamse tongval: ,,Errug mooi zaaltje en een leuk toernooi.’’

Met plezier als belangrijkste uitgangspunt is een toernooi uiteraard al snel geslaagd, toch wordt er bij vlagen ook erg leuk gevoetbald. In poule A maakt ‘thuisclub’ Spelend Sporten 1 de dienst uit, met een aantal grote overwinningen en een paar zeer fraaie doelpunten in hun wedstrijden tegen Samenspel 1 uit Franeker en SO-Sneek 1. De onderlinge duels tussen de laatste twee teams leverden wat meer spanning op, met tweemaal een nipte overwinning eindigden (4-3 en 5-3) voor Samenspel.

In poule B werd DoDaDo uit Dokkum winnaar, al was dat bepaald geen uitgemaakte zaak. Zo was er de thriller tussen Dol-Fijn en DoDaDo die in de slotseconde nog 4-4 werd en de euforie vervolgens groot was. Ook Samenspel 2 deed goed mee in de strijd om de grootste beker. 

Poule C werd een prooi voor Spelend Sporten 2, dat een maat te groot bleek voor Dol-Fijn 2 en DoDaDo 2.

De kampioensbeker in poule D ging naar SO-Sneek 2 ten koste van Dol-Fijn 3 en Spelend Sporten 3. 

De circa honderd voetballers en begeleiders konden in de pauze van het toernooi genieten van een optreden van Appie Scheer. De polonaise werd meerdere malen ingezet en iedereen genoot met volle teugen, voordat het fluitje van de scheidsrechter weer ging voor het middagprogramma. En dat vond toch echt niemand ‘irritant’.