Friezen bakken pannenkoeken voor Afrikanen in Spaans plasticdorp

ALMERIA - Twintig Afrikaanse immigranten die wonen en werken in de groentekassen van Almería werden deze week door een Fries gezin getrakteerd op pannenkoeken. Daarbij kregen ze hulp van ex-Leeuwarder Sjoukje Gallego, die op vrijwillige basis werkzaam is voor de organisatie Medicos del Mundo Andalucia.

Het is de vierde pannenkoekenactiviteit sinds hun vertrek op 18 februari.

Pannenkoeken. Ze zijn makkelijk en snel te maken, bijna iedereen vindt ze lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Tim Oudkerk Pool (39), Sonja Onclin (36) en hun kinderen Anique (10) en Yulan (5) bakken ze op een lange reis door Europa. Voor mensen die het wat minder hebben of zij die het verschil maken in hun omgeving. ,,Normaal gesproken worden reizigers niet blootgesteld aan de problematiek in en rondom de Spaanse groentekassen, maar voor ons werd een uitzondering gemaakt. Dat kwam door de hulp van Sjoukje Gallego. Zij emigreerde acht jaar geleden van Nederland (Leeuwarden) naar Spanje (Almería) en zet zich in voor non-profit organisatie Medicos del Mundo. De kinderen hebben we goed voorbereid op het bezoek. Dat was nodig. We kwamen in een heel andere wereld terecht", vertelt Onclin.

Volgens officiële cijfers werken er 50.000 mensen in de kassen van Almería. De groenten die hier worden verbouwd, liggen ook in Nederlandse supermarkten. Tweederde van de arbeiders zijn immigrant. Bijna allemaal uit West-Afrika en Marokko. Hun thuis is een hutje van plastic. Overal ligt afval, stromend water is er niet of nauwelijks. De pannenkoekenactiviteit was een fijne doorbreking van de dagelijkse sleur. ,,De opkomst was hoog, de pannenkoeken vielen goed in de smaak bij de jongens en de mannen en het gezin werd zeer gastvrij ontvangen", vertelt Gallego (66), die tijdens het evenement de groep voorlichting gaf over gezonde voeding. Gallego strijdt al jaren voor verbetering van de leefsituatie van kwetsbare doelgroepen in de Spaanse samenleving. ,,Ik vond het bijzonder om samen met een gezin afkomstig uit de stad, waar ik een groot deel van mijn leven gewoond heb, een evenement te organiseren. We hebben met elkaar iets moois en onvergetelijks neergezet", aldus Gallego.

Het Friese gezin reist volgende week door naar het midden van Spanje: ,,We hebben pannenkoeken gebakken voor eenzame ouderen, vrijwilligers die zich inzetten voor zwerfhonden, mensen die zich hard maken voor verwaarloosde ezels en deze week dus voor immigranten. Ik denk dat we ons de volgende keer gaan inzetten voor kinderen, maar de contacten moeten nog gelegd worden. Ik ben benieuwd wat er op ons pad komt", aldus Onclin.

Tim, Sonja en hun twee kinderen zijn te volgen op Instagram en Facebook.