SC Cambuur sluit reguliere competitie af met gelijkspel bij FC Twente en treft Almere in play-offs

ENSCHEDE - SC Cambuur heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het bezoek bij de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. De Leeuwarders bleven in de Grolsch Veste dankzij een geweldig slotakkoord overeind tegen de thuisclub: 2-2.

De manschappen van trainer René Hake beëindigen de competitie op de tiende plaats en mogen zich in de eerste ronde van de play-offs op gaan maken voor een tweeluik (thuis op 10 mei en uit op 14 mei) met Almere City.

Wedstrijdverloop

Cambuur keek reeds in de vijfde minuut tegen een achterstand aan. Uit een strakke voorzet van Mohamed Hamdaoui schoot Tom Boere de bal in de lange hoek onhoudbaar achter Xavier Mous: 1-0. De Leeuwarders kwamen onmiddellijk daarna goed weg dankzij een geweldige redding van Mous. In de twaalfde minuut had het zomaar gelijk kunnen staan; Andrejs Ciganiks peerde de bal vanuit riante positie hoog over. Op het kwartier was ook Kevin van Kippersluis gevaarlijk. Robin Maulun had precies op het halfuur misschien wel de allergrootste mogelijkheid. Op aangeven van Kevin Jansen kopte Maulun de bal van zeer dichtbij recht op doelman Joël Drommel af, waar elke andere richting absoluut een goal had betekend. Zeven minuten voor de pauze klopten de Tukkers weer aan de deur en meteen werd de marge verdubbeld. Hamdaoui pegelde een vrije trap dwars door een gapend gat in de muur: 2-0. 

Van Kippersluis bleef in de pauze achter in de kleedkamer. Issa Kallon was zijn vervanger.

Zes minuten na de spelhervatting schoof Kallon de bal krap aan voorlangs. Oussama Assidi leek in de 62ste minuut de derde van FC Twente te scoren, maar via een been van Emmanuel Mbende zeilde de bal over de lat.

Mous geblesseerd

In de tachtigste minuut moest Mous (bovenbeen, exacte ernst onduidelijk) geblesseerd afhaken. Hij verliet wel op eigen kracht het veld. Pieter Bos nam plaats onder de lat en kwam gelijk met de schrik vrij toen Assaidi voor hem opdook. Bos voorkwam daarna nog een aantal keren de 3-0. In de slotfase deed Robbert Schilder, op aangeven van Maulun, uit het niets iets terug namens Cambuur: 2-1. Diep in de extra tijd kwamen de Leeuwarders zowaar nog op gelijke hoogte. Nigel Robertha tekende voor de 2-2. Het had zelfs 2-3 kunnen en misschien wel moeten worden, want in extremis werd - onterecht - de derde van de Leeuwarders afgekeurd wegens buitenspel. 

Opstelling Cambuur

Mous ('80 Bos), Van Wermeskerken, Mbende, Steenvoorden, Sambissa, Schilder, Jansen, Maulun, Van Kippersluis ('46 Kallon), Robertha, Ciganiks

Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Boere ('5), 2-0 Hamdaoui ('37), 2-1 Schilder ('88), 2-2 Robertha ('90+3)

Scheidsrechter Van der Eijk hield de kaarten op zak.