Koningsdag vieren in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Met de grootste vrijmarkt van Fryslân en verschillende muziekfeesten in de binnenstad is de Friese hoofdstad dé plek in de provincie om Koningsdag te vieren. Leeuwarden heet die dag jaarlijks zo’n honderdduizend bezoekers welkom.

Ook dit jaar, op zaterdag 27 april, belooft het weer een gezellig evenement te worden. Om de dag zo soepel en leuk mogelijk te laten verlopen heeft gemeente Leeuwarden enkele tips voor de bezoekers. 

Vervoer
Het centrum van Leeuwarden is die dag tot 17.00 uur gesloten voor auto’s. Bezoekers kunnen het beste met het openbaar vervoer of op de fiets naar de binnenstad komen. In fietsenstalling Zaailand kan men gratis de fiets parkeren. Dat kan ook in fietsenstalling Sint Jacobsstraat, maar die gaat in verband met de vrijmarkt pas om 19.00 uur open. Komt men toch met de auto? Parkeergarage Oldehoofsterkerkhof is gesloten. De garages Klanderij, Hoeksterend, Zaailand en Oosterstraat zijn op 27 april open volgens hun reguliere openingstijden.

Spelregels voor vrijmarkthandelaren
Tijdens Koningsdag is iedere particulier vrij om muzikale kunsten te vertonen aan het publiek of op een kleedje spulletjes te verkopen. Dit mag in het aangegeven vrijmarktgebied in de binnenstad. Wel zijn er een aantal spelregels: Neem buiten de belijning van het vrijmarktgebied geen plaats in. Een plek op de vrijmarkt mag vanaf vrijdag 26 april om 20.00 uur worden ingenomen. Op 27 april mogen er vanaf 8.30 uur geen motorvoertuigen en aanhangwagens meer komen binnen het vrijmarktgebied. Muzikanten die met een geluidsversterker willen spelen, hebben hiervoor een vergunning nodig.

Voorkom zwerfafval
Naast de veertig extra afvalbakken in de stad staan er op een aantal locaties in de binnenstad extra grote inzamelcontainers van Omrin. Deze zijn met name voor de vrijmarkthandelaren. Die kunnen daar aan het einde van de dag hun overgebleven spullen kwijt. Uit ervaring is gebleken dat dit een heleboel zwerfafval scheelt. Samen houden we de stad schoon, ook op Koningsdag.

Meer informatie
Vanaf 24 april zijn onder andere bij VVV Leeuwarden en op het gemeentehuis gratis programmaboekjes te verkrijgen. Daarin is een plattegrond van de binnenstad opgenomen. De programmaboekjes worden ook tijdens Koningsdag in het centrum uitgedeeld. Meer over het programma tijdens Koningsdag op www.visitleeuwarden.nl.