Muziek en dans komen samen in Pas de Deux

LEEUWARDEN - Na een succesvolle tour, lovende reacties én een nominatie voor de Zwaan – de Nederlandse Oscar van de dans – voor danseres Jozefien Debaillie is Pas de Deux terug in het theater.

In de choreografie van Ed Wubbe is de live pianomuziek van Michiel Borstlap de motor voor de dans. Pas de Deux is een dansconcert waarin twee werelden samenkomen. Donderdag 25 april is deze bijzondere dans te zien in Stadsschouwburg De Harmonie.

De muziek van Michiel Borstlap is kristalhelder en imposant door haar eenvoud en harmonie. De dans van Wubbe is expressief, ontregelend en dynamisch. Het samenspel én de confrontatie tussen beiden levert een fascinerende voorstelling op. Het ene moment lichtvoetig en sereen, het andere gepassioneerd en opwindend. Het warme pianospel van Borstlap krijgt een diepere betekenis door de dans, die verder geen verhaal nodig heeft.

Voorheen speelde Borstlap altijd samen met anderen. ,,In 2010 ben ik een nieuwe weg ingeslagen met het maken van muziek. Ik vond meer gevoel in het solospel. Als je in je eentje speelt is er helemaal geen ruimte voor compromissen. Je bent dan zo ongelooflijk op je gevoel aan het varen, je weet precies waar het wel of niet zit. De grootste uitdaging van de muziek die ik nu maak is dat je in een bepaalde gemoedstoestand terecht kan komen. De moeilijkheid zit ‘m in dat je in die gemoedstoestand moet blijven. Niet alleen ik moet dat, maar ook juist het publiek. Als je wordt afgeleid, valt dat in één keer weg. Het is super spannend om die aandacht dus vast te blijven houden.”

Het programma heet ‘Pas de Deux’, letterlijk twee werelden die elkaar gaan tegenkomen: muziek en dans. Wat gaat er dan gebeuren? Borstlap: ,,Muziek heeft geen onderwerp. Net als deze dans. Het kan eigenlijk overal over gaan. Soms denk je te weten waar het over gaat, door de kleding of de gezichtsuitdrukkingen van de dansers, maar dat is alleen suggestief. Dat maakt deze dans zo spannend en interessant. Je denkt telkens: waar gaat dit nou over?”

Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl