Aanleg glasvezel Friesland vertraagd

De uitrol van glasvezel in Friesland loopt achter in vergelijking met de rest van Nederland. Dit blijkt uit een analyse van internetvergelijk.nl, dat objectieve en eerlijke informatie biedt over internet, digitale televisie en telefonie.


Meer dan twee miljoen huishoudens in Nederland zijn op dit moment aangesloten op het glasvezelnetwerk. Op verschillende plekken in Friesland kunnen consumenten en bedrijven al gebruikmaken van dit ‘supersnelle’ internet. Toch loopt de aanleg van glasvezel in Friesland nog achter op de rest van het land, blijkt uit onderzoek van internetvergelijk.nl.  

Snel internet in Friese buitengebied 

Tegelijkertijd zijn veel Friese gemeentes druk bezig met de voorbereidingen om glasvezel aan te leggen in de ‘witte gebieden’ waar nu helemaal geen kabel voor internet ligt. Dit sluit aan bij het doel van de provincie Fryslân om in het voorjaar van 2021 alle ruim 20.000 percelen in het Friese buitengebied te bereiken. Voor de aanleg in deze witte gebieden heeft de provincie krediet verleend aan Kabelnoord. Met daarbij de voorwaarde dat 60% van de bewoners op die witte adressen zich ook daadwerkelijk als klant aanmeldt. 

Zo is de gemeente Súdwest-Fryslân nog in gesprek met Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf over de aanleg van glasvezel. In Weststellingwerf zijn ze verder met deze plannen. Hier is het al zeker dat in kernen waar nu kabel en adsl ligt én in de witte gebieden, snel internet wordt aangelegd. Naar verwachting starten de graafwerkzaamheden hiervoor in oktober 2019. Het buitengebied van de gemeente Waadhoeke moet iets langer wachten op sneller internet. Hier wordt in het derde kwartaal van 2020 glasvezel aangelegd.

Ook bewoners van de buitengebieden van de gemeente Smallingerland kunnen rekenen op een snellere internetverbinding. Vanaf komende zomer gaat Kabelnoord in deze gebieden 970 huishoudens ontsluiten. Misschien nog eerder, als de aanleg in buurgemeente Opsterland sneller gaat dan verwacht. Het Dokkumer bedrijf verzorgt tevens de uitrol van glasvezel in de gemeenten Achtkarspelen, Ooststellingwerf, Opsterland en Tytsjerksteradiel. 

Voordelen van glasvezel 

Live programma’s kijken op tv of je tablet, supersnel films en muziek downloaden, gemakkelijk e-mails met grote bestanden versturen, foto’s uploaden voor het maken van fotoboeken, Skypen, filmpjes bekijken op YouTube, camerabewaking. Daarnaast kun je meerdere apparaten met internet in één huishouden tegelijk gebruiken. Glasvezel betekent een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het mooie: een glasvezelabonnement hoeft niet veel duurder te zijn dan internet via de kabel. Volgens de Consumentenbond zijn de prijzen voor glasvezel en kabel nagenoeg hetzelfde.  

Wat is glasvezel? 

Glasvezel zet televisiesignalen, telefoongesprekken en up- en downloads via internet om in een digitaal signaal. Het is net als ADSL en kabel een vorm van breedbandinternet. Echter, met glasvezel behaal je veel hogere internetsnelheden dan ieder ander netwerk. Dat maakt het zo geschikt voor intensief internetgebruik. Op sommige plekken in Nederland loopt de internetsnelheid op tot 500 MB.