Friese atleet neemt in 2020 elfstedenstokje over van Maarten van der Weijden

LEEUWARDEN – Stefan van der Pal duikt in 2020 het water in om de Elfstedentocht te gaan zwemmen. De atleet ondervond in 2011 samen met vier collega-triatleten al hoe zwaar het traject is. In estafettevorm waren ze vijf dagen onderweg. Het plan individueel zijn eigen provincie rond te zwemmen liet hem sindsdien niet meer los.

De tocht stond in eerste instantie voor 2018 op de planning van de oud triatleet. Van der Pal heeft met Maarten naar de mogelijkheden gekeken om samen te gaan zwemmen. ,,Mijn plan was de tocht in vijf dagen te zwemmen en Maarten had drie dagen op zijn planning. Dit was logistiek gezien niet goed op elkaar aan te sluiten. Stefan is voor 2020 met Maarten van der Weijden in gesprek voor een samenwerking, zodat er jaarlijks geld kan worden ingezameld voor het KWF.

Stefan is in 2018 vervolgens een andere uitdaging aangegaan; het hardlopen van de Elfstedentocht. En dat is goed uitgepakt, in 24 uur en 52 minuten heeft Stefan de 230 kilometer van alle elf Friese steden afgelegd. Dit was als debutant op een ultra loop goed voor een tweede plaats. 

Afgelopen jaar is Stefan actief betrokken geweest bij de zwemelfstedentocht. Hij zat in de voorste begeleidingsboot welke zorgde dat Maarten minder last had van de stroming en gaf de juiste lijn aan. ,,Zo heb ik in die dagen de goede- en verbeterpunten van zo’n lange zwemtocht eruit kunnen pikken."

Deze week is Stefan begonnen met een kleine campagne, omdat het lastig is doelmatig trainingsuren te maken in reguliere zwembaden als je fulltime werkt. De oplossing is een endlesspools die hij anderhalf jaar mag huren. De eigenaar neemt de helft van de kosten voor zijn rekening. De andere helft hoopt Stefan op te halen met sponsors en een crowdfunding actie. 

Wie is Stefan van der Pal dan eigenlijk?
Stefan is een 38-jarige sportgek. In zijn dagelijks leven verzorgt hij de sportlessen op een Mavo / Havo in Leeuwarden. Rond zijn achttiende is hij, na een kruisbandblessure bij het voetballen, in het lopen gerold. Al gauw kwam het fietsen en het zwemmen erbij. De beginjaren richtte hij zich op de korte afstanden. Na zijn lange afstandsdebuut in Almere (3.8km zwemmen/180km fietsen/42km hardlopen) was hij verkocht. Zijn leven bestond sindsdien uit sporten en werken. En dit heeft mooie resultaten opgeleverd; tweevoudig winnaar Frysman triatlon, negenvoudig winnaar triatlon Stiens, vijfvoudig Noord-Nederlands kampioen triatlon olympische afstand, Noord-Nederlands kampioen halve triatlon, podium zeezwemmen Harlingen, winnaar 50km trail Terschelling, winnaar 5km zeezwemmen Harlingen en winnaar halve triatlon Klazienaveen. Naast de triatlon heeft Stefan een aantal uitstapjes op 'mijn sport CV' staan (veelal voor het goede doel); elfstedentocht gezwommen in estafette vorm; van Leeuwarden naar Mechelen gefietst; vijf dagen langs alle steden waar het glazenhuis heeft gestaan hardgelopen, 100km hardgelopen in Duitsland, de Elfstedentocht hardgelopen en hij heeft nog vele andere dromen op sportgebied. De Spartathlon lijkt hem geweldig, of de 120km van Texel.

Kijk voor meer informatie op www.stefanvanderpal.nl of www.elfstedenzwemtocht.nl