Nieuwe Speelgoedbank Leeuwarden wil elk kind laten spelen

LEEUWARDEN - Voor Simon de Jong uit Leeuwarden draait het deze maand voornamelijk om speelgoed. Met zijn stichting Rijk voor Arm wil hij alle kinderen in de gemeente de kans geven om onbezorgd te spelen.

Simon: ,,Een onbezorgde jeugd, waarin een kind volop kan spelen dat gun ik iedereen.” Bij zijn nieuw te openen speelgoedbank die zaterdag 20 april de eerste uitdeeldag heeft kunnen kansarme kinderen mooi speelgoed uitzoeken.

Er ligt al heel wat speelgoed opgeslagen bij de locatie aan het Soldatendijkje in Leeuwarden. Speelgoed dat vraagt om meegenomen te worden. Stichting Rijk voor Arm, kent een bijzondere historie, die in de loop der jaren in verschillende panden in de provinciale hoofdstad gevestigd was. Simon is blij dat de stichting en alle medewerkers nu vanuit een gezellige en ruime thuishaven kunnen opereren. ,,En dat blijft voorlopig ook zo. We hebben hier naast de nieuw te openen speelgoedbank een activiteitencentrum en een basis van waaruit we verjaardagsdozen samenstellen.” Deze laatste activiteit, waarvoor kinderen uit heel Friesland in aanmerking komen, is een groot succes. ,,Het afgelopen jaar hebben we tussen de vier- en vijfhonderd kinderen blij kunnen maken met een goed gevulde verjaardagsdoos.” Voor gezinnen waar geen geld is om een verjaardag te vieren is het een feestelijke gebeurtenis om speelgoed in Leeuwarden uit te zoeken. ,,De jarige mag zelf het speelgoed uitzoeken. Dan weet je zeker dat het kind er echt blij mee is. Ook doen we er verplicht een boek bij als educatief element in het geheel”, legt Simon uit.

Activiteiten
Naast speelgoed organiseert de stichting ook verschillende activiteiten voor kinderen. Daarvoor is zelfs een speciaal jeugdteam in het leven geroepen. ,,Die gaan de komende tijd allemaal leuke activiteiten voor de kinderen bedenken. Die tieners weten tenslotte wat de jeugd van tegenwoordig allemaal leuk vindt." Een blij kindergezicht is de mooiste beloning die Simon en zijn medewerkers kunnen krijgen. En dat zijn er de afgelopen jaren al heel wat geweest.

Speelgoedbank
Naast de verjaardagsdoos verzamelt stichting Rijk voor Arm ook jaarlijks speelgoed voor de feestdagen in december. Veel kinderen rekenen dan op een cadeautje van sinterklaas of de kerstman. ,,Tijdens die feestdagen hebben we enorm veel kinderen blij kunnen maken met een zak vol cadeautjes. Die mede mogelijk gemaakt wordt door de goedzakactie van de plaatselijke Albert Heijn. Het aanbod was echter zo groot, dat we na december nog met een overschot aan speelgoed bleven zitten. Toen we die naar een speelgoedbank probeerden te brengen, bleek deze niet te bestaan. Zodoende kwamen we op het idee om zelf ééntje te beginnen.”

Voorwaarden
Ieder gezin in de gemeente Leeuwarden die zich op of onder de armoedegrens bevindt kan zich hiervoor inschrijven. Dit geldt dus ook bijvoorbeeld voor inwoners van Stiens of Grou. Via een toewijzingsformulier dat te verkrijgen is bij schuldhulpinstanties zoals de bewindvoerder, schuldhulpverlening, het wijk- of dorpenteam, Stichting Leergeld of Voedselbank Leeuwarden. Met dit ingevulde toewijzingsformulier en een geldig ID, kunnen mensen naar de Speelgoedbank Leeuwarden komen om zich definitief in te schrijven.

Inschrijfdatum en uitgiftedag
Simon: ,,We hebben een speciale inschrijvingsdatum te weten donderdag 18 april van 11.00 tot 14.00 uur bij de Speelgoedbank Leeuwarden op het Soldatendijkje 2 te Leeuwarden. Voorts kan men zich altijd inschrijven op elke derde zaterdag van de maand op onze uitgiftedatums. Let wel; neem dan wel een toewijzingsbrief en geldig ID mee!” Zaterdag 20 april van 11.00 tot 15.00 uur is de eerste uitgiftedatum en daarna is op elke derde zaterdag van de maand de vaste uitgiftedag.

Kijk voor meer informatie over de Speelgoedbank Leeuwarden op www.facebook.com/speelgoedbankleeuwarden