Doorloper | Vocal group Sjonge Jonge

GROU - Deze week staat de Doorloper in het teken van vocal group Sjonge Jonge uit Grou. In september bestaat dit muzikale gezelschap alweer twintig jaar.

Ons motto:
Van (met elkaar) zingen word je blij!

Wat ons bindt:
Natuurlijk de liefde voor zingen, maar door de jaren heen hebben we veel met elkaar meegemaakt en een hechte band ontwikkeld. Iedereen voelt zich thuis en mag zijn zoals hij/zij is. Opvallend is dat het grootste deel van Sjonge Jonge een boot heeft en dat nagenoeg iedereen wel iets met zeilen heeft.

We kunnen niet zonder:
Onze fantastische dirigente Akke Bosma en onze fijne, jonge pianist Matthijs Soldaat (en Hendrika, Astrid, Alinda, Alet, Marijke, Laura, Celia, Nienke, Ingrid, Maaike, Willeke, Thom, Geerd-Jan, Pieter, Sipke, Pieter, Wichger, Albert en Rien!) én onze nazit op woensdagavond in De Bierhalle in Grou.

We hebben helemaal niks met:
Smartlappen, behalve misschien eens heel laat bij een feestje.

Feestjes bouwen we als:
De gelegenheid zich voordoet! Denk aan een veertigste, of inmiddels vijftigste, verjaardag, na sommige optredens, nadat we tijdens festivals goed hebben gepresteerd, of zomaar…

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen:
Dat is elk jaar weer ons jaarlijkse koorreisje in september. We gaan dan een weekend met elkaar naar een groepsaccommodatie ergens in Nederland en genieten. We repeteren niet tijdens deze uitjes, maar zingen kunnen we toch niet helemaal laten. Met een borrel op is ons repertoire meestal net iets anders. Wáár we naartoe gaan, maakt meestal niet heel veel uit, het gaat om de gezelligheid met elkaar.

De laatste keer dat we met elkaar goed gelachen hebben, dat was:
Waarschijnlijk afgelopen woensdag, want elke repetitie lachen we met elkaar. Onze dirigente houdt daar ook van, maar trekt daarna de touwtjes weer aan en zorgt dat we scherp zijn.

De laatste keer dat we super trots waren:
Toen we begin februari de eerste prijs behaalden bij het popkoor festival in Steenwijk. Het is niet alleen prachtig om mee te doen, maar zeker ook om zo’n prijs te winnen en die waardering te krijgen.

En dat  we flink baalden:
Toen een van onze leden na zeventien jaar moest vertrekken, omdat hij nu op onze repetitieavond moet werken. Hijzelf baalde minstens even erg.

Grou is voor ons:
Een fijne thuisbasis, hier is Sjonge Jonge begonnen. Ondanks dat ongeveer de helft van onze leden inmiddels niet meer uit Grou komt, blijft ons mooie dorp ons rotsvaste honk.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan:
Zouden we nog wat meer subsidie toekennen aan cultuur, zodat nog meer mensen kunnen gaan zingen. Van zingen word je blij, het laat je nare gebeurtenissen even ‘vergeten’, het verbroedert én schijnt ook nog eens goed voor de gezondheid te zijn.

Als ik we in een ander land zouden moeten wonen, dan gingen we met zijn allen naar:
Vermoedelijk één van de waddeneilanden, gewoon Nederland dus. Sjonge Jonge houdt van de eilanden, met of zonder eigen boot in de haven.

 We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
- Ons publiek natuurlijk, en zeker onze trouwe ‘fans’, want daar kunnen wij niet zonder.
- Onze dirigente Akke Bosma. Het is niet gemakkelijk om deze hyper enthousiaste/luidruchtige groep de juiste kant op te dirigeren. Elke woensdag weet zij het maximale uit ons te halen en ons uit te dagen.
- Onze pianist Matthijs. Hij kwam bij ons als middelbare scholier, hij werd student en nu wordt hij binnenkort voor de eerste keer vader! Sjonge jonge…wij worden oud. Maar hij blijft bij ons spelen. Is dat een lintje waard? Wij vinden van wel.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
We heel oud zijn en nog steeds van zingen houden. Misschien dat we wat minder lang met optredens door moeten gaan. Wanneer we stoppen? Misschien als we onszelf niet meer kunnen horen... 

We kijken erg uit naar:
Alles wat we in 2019-2020 mogen gaan doen. Het is namelijk een jubileumjaar voor ons. We zijn in september 1999 opgericht en bestaan dan dus al twintig jaar! 

Meer over ons weten?
Kijk dan eens op de website: sjonge-jonge.nl

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.