SC Cambuur simpel langs rode lantaarndrager

LEEUWARDEN - SC Cambuur is er vrijdagavond in geslaagd om Jong FC Utrecht moeiteloos met lege handen naar huis te sturen. De Leeuwarders waren duidelijk te sterk tegen de nummer laatst: 4-1.

De manschappen van trainer Hake stijgen dankzij de driepunter - en tevens de grootste thuiszege van dit seizoen - van de twaalfde naar de (voorlopig) negende plaats. 

Wedstrijdverloop

SC Cambuur noteerde al in de vijfde minuut de eerste serieuze mogelijkheid; Andrejs Ciganiks verraste bijna doelman Thijmen Nijhuis met een droge schuiver van buiten de '16'. Het bleek een voorbode van wat zou gaan komen want de daaropvolgende Leeuwarder aanval leverde de openingstreffer op. Sai van Wermeskerken krulde de bal in de verre hoek en Nijhuis had het nakijken: 1-0. Voorts zette Sam Hendriks de sluitpost van de Domstedelingen een paar keer aan het werk. De bezoekers beperkten zich tot verdedigen en trachten er zo heel en af en toe middels een counter uit te komen. Keeper Xavier Mous hoefde zich nauwelijks in te spannen. Gaandeweg de eerste helft waren ook Matthew Steenvoorden (kopkans), Kevin Jansen (pegel tegen de paal), Kevin van Kippersluis (oog in oog met Nijhuis) en Issa Kallon (bal werd door verdediger van de lijn gehaald) kansrijk. Uiteindelijk bezweken de bezoekers na ruim een half uur onder de aanhoudende druk; Van Kipperlsuis verdubbelde, op aangeven van David Sambissa, de marge: 2-0. Op slag van rust vergreep Van Wermeskerken zich aan Keelan Lebon; Luca Cantineau, de arbiter van dienst, wees resoluut naar de stip. Nick Venema schoot raak vanaf elf meter: 2-1. 

De geel-blauwen hervatten de wedstrijd zonder wijzigingen.

Andrejs Ciganiks herstelde in de 48ste minuut, via een been van Junior van der Velden (een eigen goal dus), de marge: 3-1. Meerdere kansen op de vierde van Cambuur volgden, maar steeds ontbrak het aan dat kleine beetje extra geluk. In de 65ste minuut was het wél weer raak; Robin Maulun rondde een actie fraai af: 4-1. Hoewel de manschappen van trainer Hake op zoek gingen naar de vijfde van de avond - en dat zou beslist niet geflatteerd zijn geweest - kwam die er niet. Desondanks was de zege ruim genoeg voor een nieuw thuisrecord van dit seizoen. 

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Mbende, Sambissa, Jansen ('80 Jones), Maulun, Ciganiks, Kallon ('61 Robertha), Hendriks, Van Kippersluis ('80 Bangura)

Karakteristieken

Uitslag: 4-1 (2-1)

Scoreverloop: 1-0 Van Wermeskerken ('6), 2-0 Van Kippersluis ('35), 2-1 Venema ('45/penalty), 3-1 Van der Velden ('48/eigen goal), 4-1 Maulun ('65)

Scheidsrechter Cantineau gaf geel aan Pabai, Van der Velden (Jong FC Utrecht).

Aantal toeschouwers: 6.380