Cometas neemt koppositie over van HVC na zege in rechtstreekse confrontatie

LEEUWARDEN - De heren handballers van Cometas hebben zaterdagavond goede zaken gedaan in de top van de hoofdklasse. Koploper HVC werd met 29-25 verslagen waardoor de Leeuwarders nu aan de leiding gaan in de competitie.

De Leeuwarders hebben het winnen van het kampioenschap nu in eigen hand. Wordt er over twee weken gewonnen van Hurry-Up in Zwartemeer dan is promotie naar de tweede divisie een feit. 

Cometas begon de wedstrijd sterk. HVC had moeite met de harsloze bal en kon ook het hoge tempo van Cometas, waardoor veel ruimte ontstond voor hoekspeler Nick Ploegsma, niet bijbenen. Cometas maakte wel wat fouten in de aanval maar door snel terug verdedigen werden de break outs van HVC rap onschadelijk gemaakt. Na een tijdje schakelde Cometas over van een 6-0 dekking naar een 5-1 dekking. De prima storende Nils Maurits pakte een aantal ballen er goed uit en onder andere deze dekking zorgde ervoor dat Cometas met een 15-9 voorsprong de pauze in ging.

In de tweede helft ging HVC alles of niets spelen. Door een zeer offensieve 4-2 dekking werd de aanval van Cometas behoorlijk ontregeld. Ondanks dat het team daar wel op voorbereid was wist Cometas niet goed hoe hier mee moest worden omgegaan. Dit zorgde ervoor dat het gat verkleind werd. De hoop keerde derhalve terug bij HVC, want bij winst zou Cometas uitgeschakeld zijn voor de titel. HVC ging in het laatste kwartier om die reden uiteraard nog extra risico nemen. Door de keeper eruit te halen probeerden ze een overtalsituatie te creëren. Dit leidde wel tot doelpunten maar doordat de keeper vaak niet op tijd terug was leidde dit ook tot veel tegengoals voor HVC. Met nog tien minuten te gaan was het gat vier punten, maar Cometas wist dat het nog lang niet veilig was. Ze bleven last hebben van de offensieve dekking en maakten niet optimaal gebruik van de ruimte die ontstond. Ze werden wel geholpen door de lege goal van HVC in de laatste tien minuten. Met nog een minuut te gaan stond Cometas drie doelpunten voor. De Leeuwarders hielden het hoofd koel en wonnen uiteindelijk: 29-25.