SC Cambuur stijgt fors op ranglijst na overwinning bij FC Volendam

VOLENDAM - SC Cambuur heeft vrijdagavond voor de derde maal in successie een competitiezege geboekt. De Leeuwarders waren in het Kras Stadion met 0-1 krap aan te sterk voor 'Het andere Oranje'.

De geel-blauwen versloegen recentelijk ook al Jong PSV (3-1) en RKC (0-2). Dankzij de driepunter in Volendam stijgen de manschappen van trainer René Hake van de twaalfde naar de - voorlopig - achtste plaats, omdat er zowel zaterdag als zondag nog wedstrijden op het programma staan.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur startte veelbelovend en mocht in de eerste vijf minuten al drie corners nemen. De spelhervattingen leverden echter niets op. FC Volendam noteerde in de zevende minuut een enorme kans; Paul Kok miste - via de paal - het doel. Voorts hadden de Leeuwarders een optisch veldoverwicht, maar was de thuisclub het meest dreigend vanuit de omschakeling. In de 28ste minuut was Kok wederom gevaarlijk. Nu kopte hij rakelings naast. Kort daarop noteerden de Leeuwarders een mogelijkheid; Sai van Wermeskerken zag een pegel vanaf ruim dertig meter tegen de lat knallen. Vlak voor de pauze mikte Van Wermeskerken een geplaatst balletje over, waarna aan de andere kant Mohamed Betti hetzelfde deed met een ferme uithaal.

Het duel werd zonder wijzigingen hervat.

De geel-blauwen kwamen sterk uit de kleedkamer en zetten 'Het andere Oranje' flink onder druk. Op het uur kwamen de Volendammers - voor het eerst sinds de pauze - van de eigen helft af en meteen waren ze gevaarlijk; Rodney Antwi schoot voorlangs.

Voorsprong ver in de tweede helft.

Elf minuten voor tijd werd Jansen gevloerd in de vijandelijke '16'. Arbiter Martens kende geen twijfel en wees naar de stip. Sam Hendriks zag zijn penalty aanvankelijk gekeerd door doelman Michaelis, maar scoorde in de rebound alsnog: 0-1. In de 86ste minuut werd de marge bijna verdubbeld; Nigel Robertha trof de paal en uit de rebound miste Hendriks. In de 87ste minuut had het 1-1 kunnen staan, maar Mous redde fraai door een schot (uit vrije trap) van Doodeman uit de bovenhoek via de lat onschadelijk te maken. De Leeuwarders bleven overeind en boekten daarmee een moeizame maar verdiende zege.

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Boerlage, Jansen ('80 Van den Beemt), Maulun, Van Kippersluis, Hendriks, Bangura ('70 Robertha)

Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-0)

Scoreverloop: 0-1 Hendriks ('79)

Bijzonderheid: Hendriks mist penalty, maar scoort uit rebound.

Scheidsrechter Martens gaf geel aan Bangura en Van Kippersluis (SC Cambuur).

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbers1970mooifut