Golikova en Murakami winnaars De Zilveren Bal 2019

LEEUWARDEN - Angelina Golikova (Rusland) en Yuma Murakami (Japan) hebben de vierde editie van De Zilveren Bal gewonnen.

Golikova bleef in de finale Janine Smit (Nederland) en Konami Soga (Japan) voor, Murakami versloeg in de finale Laurent Dubreuil (Camada) en B-junior Stefan Westenbroek (Nederland).

Baanrecord
Angelina Golikova noteerde in de halve finale een baanrecord (10.352) en in de finale kwam ze uit op een tijd van 10,37. De Russische sprintster had een grote voorsprong op de nummer twee Smit (10,59) en Soga (10,6) en nam de titel over van Karolína Erbanová, die afgelopen seizoen haar schaatsen aan de wilgen hing.

Murakami noteerde in de finale 9,63 en hield daarmee de Canadees Dubreuil (9,79) en Westenbroek (9,85) achter zich. Westenbroek haalde knap de finale. De B-junior versloeg in zijn halve finale onder meer Gerben Jorritsma en verzekerde zich daarmee van een podiumplek. De winnaar van vorig jaar, Michel Mulder, strandde in de halve finale.

Ondanks dat Dubreuil de finale niet won, was hij lovend over het evenement. ,,Dit is één van de mooiste wedstrijden uit mijn carrière. Ik kom volgend jaar zeker terug om 'revenge' te nemen."

Afscheid Floor van den Brandt
De schaatsfans namen vrijdagavond afscheid van Rolf Haaze en Floor van den Brandt. ,,Ik ben heel erg blij dat ik op deze manier mijn carrière heb mogen beëindigen", aldus de winnares van De Zilveren Bal 2017.

Sprint League
Ook werden vrijdagavond de prijzen van de Sprint League, het nieuwe sprint-klassement, verdeeld. Floor van den Brandt en Thijmen Polman wonnen het algemeen klassement. Bij de dames werd het podium gecompleteerd door Moniek Klijnstra en Dione Voskamp. Tim Hoogkamer en Stef Brandsen stonden bij de heren op plek twee en drie.

Fotograaf Anne Waterlander schoot een flink aantal foto’s. Klik hier om deze te bekijken en eventueel (zonder watermerk) te bestellen.