Hamlet, de nieuwe voorstelling van Theater Rotterdam, in De Harmonie

Leeuwarden

Pieter Kramer haalt Shakespeare’s meesterstuk naar het heden: Hamlet en zijn vrienden zijn een groep surfers die graag op het strand hangen. Hamlet is een nieuwe familievoorstelling van theater Rotterdam en is op 16 en 17 januari in De Harmonie te zien.

Sinds regisseur Pieter Kramer in 2007 met zijn familievoorstellingen begon, heeft hij dit jaarlijkse spektakel uitgebouwd tot een compleet nieuw theatergenre. Een feest van een voorstelling voor publiek van acht tot tachtig dat de schouwburg op z’n kop zet met een voortrazende vertelling vol travestierollen, snelverkledingen, decortrucs, (meezing)liedjes, publieksinteractie en actuele grappen. Kramer baseerde zijn eerste voorstelling bij Theater Rotterdam Lang en gelukkig op de Engelse Christmas Pantomime: een mix van bekende sprookjes met al deze vaste elementen. En hoewel dit meteen een enorm publiekssucces was dat maandenlang langs uitverkochte zalen toerde, is de bedenker en regisseur de formule blijven vernieuwen door er niet alleen sprookjes mee te remixen, maar ook andere verhalen uit de populaire en de hoge cultuur. Zorro, het kerstverhaal, West Side Story en vier jaar geleden een heuse klassieke komedie: Cyrano de Bergerac.

Maar Hámlet? Van Shákespeare? ,,Daar een familievoorstelling van maken is alsof je de Mona Lisa gaat overschilderen waar je dan een snorretje op tekent", erkent Don Duyns die de tekst van het spektakel aan het schrijven is. ,,Het is toch het Stuk der Stukken." Pieter Kramer, geamuseerd: ,,De vraag naar het waarom krijg je nou nooit als je Repelsteeltje doet. Maar stiekem houd ik wel van een beetje schenenschopperij." Dus krijgen we straks een Hamlet die zijn mysterieuze Zin der Zinnen, waarvan de betekenis al eeuwen leidt tot diepgaand gefilosofeer, als een yell met het publiek.

In de cast keren vertrouwde familievoorstellingacteurs terug als Wart Kamps, Dick van den Toorn en Han Oldigs, die de uitvergrote personages hart en ziel weten te geven en bij de repetities vast weer met invallen zullen komen die verwerkt worden in het script. Er doet maar één actrice mee: Sofie Porro die Ophelia speelt. Zij wordt een steviger type dan in het origineel. Duyns: ,,Shakespeare’s Ophelia is een nogal seksistisch portret van vrouwenwaanzin: omdat Hamlet naar tegen haar doet, wordt ze gek. Dat vonden we niet meer kunnen. Het enige meisje in onze voorstelling wordt geen aftreksel van een mannelijke fantasie." De andere vrouwen in deze Hamlet worden door mannen gespeeld, wat bij de familievoorstelling hoort. En wat in Shakespeare’s tijd ook de gewoonte was.

Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl

Bron: De Groene Amsterdammer. Tekst: Marijn van der Jagt


Auteur

Redactie