Anne Wil Blankers schittert in De Harmonie

Leeuwarden

Anne Wil Blankers staat op donderdag 13 december met het prachtige stuk ‘Driving Miss Daisy’ in De Harmonie.

Het verhaal gaat over Daisy Werthan, een 72-jarige Joodse weduwe uit Atlanta. Wanneer zij haar auto total loss rijdt, besluit haar zoon Boolie dat ze nu te oud is om zelf te rijden. Hij huurt Hoke Coleburn in als haar chauffeur. Tot afgrijzen van zijn moeder die helemaal niet zit te wachten op iemand die niet alleen van geloof en afkomst anders is, maar ook van huidskleur. Haar zoon houdt echter voet bij stuk met als gevolg dat Miss Daisy en Hoke op elkaar zijn aangewezen. In de beschutte vier vierkante meter van de auto worden hun verschillen geleidelijk minder voelbaar en ontstaat er tussen de koppige dame en haar chauffeur een bijzondere vriendschap. Wat ze delen blijkt uiteindelijk belangrijker te zijn dan huidskleur of achtergrond. 

Driving Miss Daisy is het hartverwarmende verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de oudere weduwe Miss Daisy en haar chauffeur. In de Zuidelijke Staten van Amerika, die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw geteisterd werden door rassenrellen en de strijd om gelijke rechten, proberen Miss Daisy en Hoke een weg te vinden tussen vooroordelen, racisme, en ouder worden.

In de hoofdrollen: Anne Wil Blankers, de grande dame van het Nederlandse toneel, als Miss Daisy, en Edwin Jonker als haar chauffeur. Dit iconische toneelstuk over trots, veranderende tijden en de transformerende kracht van vriendschap wordt voor het eerst in Nederland opgevoerd.

In 1988 won Driving Miss Daisy de Pulitzer Price voor Beste Drama. Het werd in 1989 verfilmd en won maar liefst drie Oscars: Beste Film, Beste Actrice en Beste Bewerkte Scenario en zag twee jaar eerder het levenslicht als toneelstuk. Het racisme en antisemitisme van het naoorlogse Amerika zijn altijd in de achtergrond aanwezig, zonder dat Daisy en Hoke er direct door getroffen worden. De opkomst van Martin Luther King geeft hoop, maar verandert weinig aan Hokes leven.

Agaath Witteman regisseert Driving Miss Daisy met Anne Wil Blankers, Edwin Jonker en Iwan Walhain, vertaald door Teunkie van der Sluijs, en staat donderdag 13 december om 20.15 uur in Stadsschouwburg De Harmonie. Voor tickets en meer informatie kijk op www.harmonie.nl.


Auteur

Redactie